Arabisk vår ökar flödet av illegala vapen

Beirut, 110516 (IPS) – Samtidigt som våldet i Syrien trappas upp blomstrar den illegala vapenhandeln i Libanon och priserna på små och lätta vapen drivs upp av en ökad efterfrågan.

-Priserna har tredubblats på mindre än två månader, säger en lokal vapenhandlare som vill vara anonym.

I samband med de regimkritiska protesterna och regeringens blodiga tillslag i Syrien har syrier sedan i slutet av januari tagit sig över gränsen till Libanon för att köpa vapen, uppger lokala vapenhandlare.

Allt fler libaneser, som fruktar att våldet kan sprida sig, köper också i allt större utsträckning lätta vapen.

Sedan det folkliga upproret inleddes har dussintals soldater och hundratals civila dödats. Sammantaget uppges runt 800 personer ha dött i sammandrabbningarna. Syriska myndigheter skyller oroligheterna på en utländsk konspiration mot Syrien samt “väpnade grupper” och salafister, en extrem inriktning inom sunniislam. Den statliga nyhetsbyrån Sana citerade nyligen en källa inom militären som uppgav att armén och säkerhetsstyrkorna fortsätter att jaga “väpnade terroristgrupper”.

Sana meddelade att en stor mängd vapen beslagtogs på onsdagen i Baba Amr i provinsen Homs norr om Damaskus. Två militärer uppges ha dödats och fem andra ha skadats i sammandrabbningarna.

Aktivister förnekar att de beväpnat sig och anklagar medlemmar av underrättelsetjänsten för att ligga bakom dödsskjutningarna. Enligt aktivisterna har militärer som vägrat att skjuta på demonstranter dödats av medlemmar av underrättelsetjänsten.

-Vi är inte beväpnade. Det är nonsens, säger en aktivist som vill skydda sin identitet.

Det är svårt att få en bild av situationen i Syrien eftersom de flesta utländska journalister inte släpps in i landet. Men i grannlandet Libanon påpekar vapenhandlare att många syrier köper vapen i självförsvarssyfte. De säger också att vissa vapenköp verka tyda på en större samordnad, organiserad insats.

-Men det är ytterst svårt att veta vad det är för typ av köpare eftersom de håller sin identitet hemlig, säger den lokala vapenhandlaren.

De allt högre priserna på vapen visar dock att efterfrågan ökar.

I Beirut har priset på en AK-47:a ökat från motsvarande 5 400 kronor till över 9 000 kronor, medan en M4:a som förr såldes för motsvarande 37 000 kronor nu kostar nära 50 000 kronor.

-Priset för en kalasjnikov låg mellan motsvarande 6 400 och 7 600 kronor till för bara några månader sedan. Nu säljs de för över 10 000 kronor i Beirut och nära 13 000 kronor i Tripoli, säger en annan lokal vapenhandlare som också vill vara anonym.

Sedan inbördeskrigets slut i Libanon 1990 har instabiliteten i landet genererat stora pengar till lokala vapenhandlare. Enligt de handlare som IPS talat med kontrolleras marknaden av ledande politiska partier som genom inflytande och nätverk skyddar smugglare från åtal.

En av de handlare som IPS intervjuat berättar att flödet av vapen in i landet ökat betydligt de senaste månaderna och säger att vapen smugglas från Irak och Syrien in till Libanon.

Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *