Afrika: Biståndsorgan anklagas för att satsa på skadlig palmolja

Paris, 110513 (IPS) – Den ökande industriella produktionen av palmolja i södra Afrika har slagit hårt mot tusentals människors försörjningsmöjligheter och mot den ekologiska mångfalden. Men trots det stödjer de rika länderna och vissa biståndsorgan fortfarande produktionen, enligt kritiker.

Bakom produktionen av palmolja står i första hand företag som har sin bas i Europa. I minst hälften av länderna söder om Sahara finns fält av odlingar och industriella anläggningar för att utvinna palmolja, och som störst är produktionen i Nigeria, Kongo och Ghana.

Enligt Ricardo Carrere, expert på skogsvård inom World Rainforest Movement, WRM, bygger den industriella produktionen av palmolja i Afrika på monokulturer där all produktion går till industrin.

-I de flesta fall beslagtas jordar från lokalbefolkningarna utan att de får någon, eller mycket liten, kompensation. Stora ekosystem, främst skogar, förstörs och ersätts av stora områden där bara palmer odlas, säger Carrere.

Han skrev förra året en rapport om den afrikanska palmoljeindustrin för WRM:s räkning, och enligt Carrere är arbetsförhållandena på plantagerna generellt urusla.

-Under kolonialtiden var slaveri och tvångsarbete vardag för afrikaner på liknande plantager. I det moderna systemet är förhållandena slavliknande med dåliga löner.

Som exempel nämner Carrere de palmoljeplantager som franska Bolloré-gruppen driver i Kamerun, där arbetarna enligt honom tvingas arbeta extremt långa arbetspass sex dagar i veckan – utan några socialförsäkringar och till en lön motsvarande ungefär 15 kronor om dagen.

I samband med sitt rapportförfattande jämförde Carrere den moderna oljepalmsindustrin med den traditionella.

-Den nya karakteriseras av omfattande utarmningar av jordarna och en stor användning av kemikalier, vilket får effekter på de lokala vattenresurserna.

Industrins snabba tillväxt hänger främst samman med en växande efterfrågan på så kallade biobränslen i den industrialiserade världen.

Men de ekologiska skadorna på grund av oljepalmsproduktionen i södra Afrika är mycket omfattande, vilket framkommit i flera undersökningar.

Som exempel kan nämnas plantagerna på ön Bugala i Victoriasjön i Uganda. Enligt en studie gjord av paraplyorganisationen Kalangala District Forum har oljepalmsplantagerna där i hög grad lett till avskogning, jorderosion och uttorkade våtmarker. Dessutom visar studien att plantagerna haft negativa socioekonomiska effekter, bland annat genom att lokalbefolkningens markrättigheter kränkts och den lokala ekonomin försvagats.

Carrere menar att såväl lokala som internationella institutioner spelat en “avgörande roll” eftersom dessa eftersträvat utländska investeringar för att få igång en industrialisering av palmoljeproduktionen i södra Afrika.

Carrere menar att detta stöd helt har ignorerat det faktum att bevisen för palmoljeindustrins negativa sociala och miljömässiga effekter har hopats i andra fattiga delar av världen.

Som exempel på internationella och multilaterala finansiella institutioner som gett sitt stöd till industrin nämner Carrere bland andra Afrikanska utvecklingsbanken och EU genom Europeiska utvecklingsfonden. Även USA:s utvecklingsorgan Usaid, brittiska DFID och finska Finnfund pekas ut.

Julio Godoy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *