Regeringsbeslut hårt slag för företagare i Swaziland

Mbabane, 110218 (IPS) – Regeringen i Swaziland har efter rekommendationer från Internationella valutafonden beslutat att kraftigt dra ned på de offentliga utgifterna. Beslutet förväntas leda till färre arbetstillfällen inom den offentliga sektorn och dessutom varnar små och medelstora företag för nedskärningar.

Efter att intäkterna från tullunionen Sacu minskat med 60 procent har regeringen i Swaziland tvingats att skära ner på sina utgifter. Intäkterna från tullunionen har utgjort mer än hälften av landets statsinkomster, men nu har intäkterna minskat från motsvarande 4,8 miljarder kronor till 1,8 miljarder.

Internationella valutafonden, IMF, har uppmanat Swazilands regering att inte upphandla några nya varor och tjänster och att skjuta upp alla nya investeringsprojekt, samt bromsa genomförandet av befintliga projekt.

Swazilands regering har nu beslutat att alla departement måste få finansministerns godkännande vid inköp av basvaror.

Enligt landets finansminister Majozi Sithole har en kommitté inrättats, bestående av chefen för centralbanken, riksrevisorn och finansdepartementet i syfte att följa utvecklingen.

-Med hjälp av kommitténs analyser kan finansdepartementet göra bedömningar av vilka utgifter som ska godkännas och vilka som inte ska godkännas, säger Sithole till IPS.

Han förklarar att kommittén också kan förhindra att regeringen gör allt för stora åtaganden, vilket skyddar leverantörer från inställda betalningar för varor och tjänster.

De flesta av landets små och medelstora företag lever på att förse regeringen med förbrukningsmaterial, byggmaterial och skyddskläder.

-Vi får inga kontrakt av regeringen just nu förutom de som rör utbildning och sjukvårdsutrustning, säger Ezekiel Mabuza, vice ordförande för förbundet för Swazilands näringsliv, FESBC, till IPS.

FESBC har nära 300 medlemmar, av vilka de flesta är beroende av statliga anbud, och som nu kommer att förlora miljontals dollar.

De små och medelstora företagen har inte haft något annat val än att skära ner på sin verksamhet.

-Vi kan inte längre försvara det antalet anställda som vi har eftersom vi inte har lika stor verksamhet som tidigare, säger Mabuza.

Titus Thwala från FESBC i Mbabane säger att det är mycket “sorgligt” att regeringen inte har rådgjort med företagarna innan de satte stopp för nya affärer.

-Regeringen hade redan tagit in anbud på varor och tjänster. Vi informerades om inköpsstoppet först efter att vi lagt våra anbud.

Ezekiel Mabuza säger att regeringen känt till de finansiella utmaningarna under de senaste fem åren men att de inte gjort någonting för att förbereda näringslivet. I Valutafondens senaste rapporter har IMF också varnat Swazilands regering för minskade tullintäkter efter 2010.

-Det hade varit enklare om vi hade blivit uppmärksammade på problemen tidigare. Just nu är vi överrumplade och många av våra anställda kommer att drabbas, säger Mabuza.

Finansminister Majozi Sithole skyller den finansiella krisen på företagare som han anklagar för plundring av statskassan i samarbete med korrupta statstjänstemän. Enligt honom förlorar staten cirka 5,7 miljoner dollar i månaden till följd av korruption.

Vid ett möte om finanskrisen nyligen sa han att en del företag exempelvis förser regeringen med onödiga möbler bara för att få pengar “till helgen”.

-Om vi skulle kunna stoppa i alla fall det mesta av korruptionen som tömmer oss på resurser skulle återhämtningen gå snabbare, sa Sithole.

Staten lever på lånade pengar och använder dessa för att kunna betala ut löner. Swaziland kommer att ha lånat motsvarande 1,9 miljarder kronor i slutet av budgetåret, i mars. Det innebär en ökning av den inhemska upplåningen till 2,3 miljarder kronor. En av anledningarna till den ökade inhemska upplåningen är att IMF vägrat att godkänna lån från Afrikanska utvecklingsbanken tills dess att landets ekonomi är i bättre ordning.

Mantoe Phakathi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *