Oljebolag uppmanas att lämna södra Nigeria

Dakar och Lagos, 110217 (IPS) – Nigerianska miljöaktivister kräver att oljebolagen lämnar Nigerdeltat i den sydöstra delen av landet efter år av strider och miljöförstöring. Kraven framfördes i dagarna vid världsmötet World Social Forum i Dakar, Senegal.

Det nigerianska civilsamhället uppmanar oljebolag ansvariga för svår miljöförstöring att lämna landet. Det sa Goodison Jim Dorgu från organisationen Environmental Health and Safety Network med säte i den oljeproducerande delstaten Bayelsa vid ett möte organiserat den 9 februari av en grupp nigerianska miljöaktivister under World Social Forum.

Andra talare beskrev våld och övergrepp kopplade till oljeindustrin.

Emem Okon, chef för ett resurscenter för kvinnors utveckling i staden Port Harcourt, förklarade att oljebolagens egen säkerhetspersonal gjort sig skyldiga till övergrepp mot kvinnor. Hon sa också att den nigerianska armén begått allvarliga människorättsbrott.

-Det finns fall i delstaten Akwa Ibom där anställda på oljebolaget Shell angripit kvinnor. En gravid kvinna sköts till döds. Det finns också exempel i Ogoniland där soldater begått övergrepp. Många kvinnor har våldtagits och många unga flickor har blivit sexslavar, säger Okon.

Den nigerianska armén var som mest aktiv i Ogoni under mitten av 1990-talet då man brutalt slog ned den proteströrelse som vuxit sig stark. Hundratals människor dödades och tiotusentals drevs på flykt. Den karismatiska Ogoniledaren Ken Saro-Wiwa och ytterligare åtta personer greps och avrättades av regeringen. Armén utförde liknande attacker på andra håll i den oljerika sydöstra delen av landet.

Den militära kampanjen gav upphov till väpnade grupper som profiterade på kidnappningar av oljearbetare och försäljning av stulen råolja – vilket slog hårt mot landets oljeproduktion.

Debbie Effiong från organisationen Gender and Development Action säger att miljöförstöringen, fattigdomen, aktivismen och våldet är nära sammankopplade.

-Det handlar om kvinnors försörjning. Deras odlingar förstörs av föroreningar till följd av oljeproduktionen. Dessutom har kvinnor förlorat sina män och barn i strider, säger hon.

När den nigerianska regeringen lade fram ett fredsförslag 2009 som innebar amnesti för stridande i Nigerdeltat godkändes det av de flesta väpnade grupper. Trots klagomål på att regeringen inte uppfyllt sin del av uppgörelsen och att flera attacker genomfördes mot oljeanläggningar i slutet av 2010, genomgår nästan 27 000 unga män i regionen nu olika utbildningar i förändringsprojekt, bland annat med inriktning på icke-våld.

Ebrima Sillah och Sam Olukoya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *