Hundratals uppges ha dödats i libysk protestvåg

Kairo, 110221 (IPS) – Libyens ledare Muammar Gaddafi har de senaste dagarna genomfört de blodigaste tillslagen hittills mot de demonstranter som kräver hans avgång.

På söndagen spreds oroligheterna till huvudstaden Tripoli från hamnstaden Benghazi.

Libyska internetaktivister har fördömt det internationella samfundets passivitet i samband med vad man beskriver som “massakrer” i Libyen. Arabiska organisationen för mänskliga rättigheter har skarpt kritiserat användandet av våld mot demonstranter i Libyen och krävt en internationell utredning. Människorättsorganisationen Friends of Humanity säger attden libyska regimens våldsamma angrepp är att likställa med “krigsförbrytelser”.

Uppgifterna om antalet dödsoffer är motstridiga, men hundratals kan ha dödats. Human Rights Watch rapporterar att 173 personer har dött. Den Londonbaserade tidningen Libya al-Youm citerar en lokal läkare som uppger att 285 personer har dödats enbart i staden Benghazi.

Enligt ett ögonvittne som talade med nyhetskanalen al-Jazeera har cirka 300 människor dödats i Benghazi, landets näst största stad.

Motangreppen från Gaddafi, som har styrt Libyen sedan 1969, hotar att göra revolten till den blodigaste av de protester som på senare tid har blossat upp i regionen.

Gaddafi, som försöker undvika att gå samma öde till mötes som presidenterna i Tunisien och Egypten som tvingades bort från makten under liknande protester, har tillgripit en mycket hårdare militär taktik än vad som användes i Egypten eller Tunisien.

Bland annat har diktatorn avbrutit leveranser av livsmedel, bränsle och medicinsk utrustning till städer där protester förekommer. Regimen har också avbrutit kommunikationen mellan flera städer för att förhindra att oroligheterna sprider sig. Regimen lyckades dock inte förhindra att protester utbröt i huvudstaden Tripoli på söndagen.

Panarabiska nyhetskanaler rapporterar att Gaddafis trupper har skjutit skarpt och använt sig av tung militär utrustning som exempelvis pansarvärnsrobotar i Benghazi. Sent på söndagen rapporterades även om hårda strider i Tripoli.

Libya al-Youm rapporterade på söndagen om att regimen använde “tunga vapen” och sköt på måfå. Tidningen uppmärksammade också det stora behovet av leveranser till sjukhusen i Benghazi, där det bland annat råder akut brist på blod.

-Muammar Gaddafis säkerhetsstyrkor skjuter på libyska medborgare och dödar dem för enbart för att de kräver förändring och ansvar, säger Joe Stork, vicechef för HRW:s Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Gaddafiregimen försöker utmåla revolten som en utländsk komplott. Den statliga nyhetsbyrån Jana rapporterade på söndagen att regeringen bekämpar israeliskt inspirerade planer att skapa anarki i landet och att det inte finns något verkligt missnöje bakom protesterna.

Men inlägg på internet visar att libyer och demonstranter som protesterar mot Gaddafi vill ha regimskifte och demokrati.

Protesterna inleddes kring staden Benghazi, men även i städerna al-Baida, Ajdabiya, Zawiya och Derna har det rapporterats om protester innan de spreds till huvudstaden Tripoli. Protesterna inleddes den 17 februari, som av internetaktivister kallats för “Vredens dag”.

Emad Mekay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *