EU backar upp lag som hotar tillgången på mediciner i Uganda

Kampala, 100315 (IPS) – Europeiska unionen finansierar ett lagförslag mot varumärkesförfalskning som kan hota tillgången på bromsmediciner för aidssjuka i Uganda, enligt uppgifter till IPS.

Nästan 90 procent av alla mediciner som används inom sjukvården i Uganda har importerats och 93 procent av dessa är kopior av patenterade läkemedel. Enligt uppgifter till IPS har en del av de fem miljoner euro som Ugandas departement för turism, handel och industri har mottagit från EU, använts för att arbeta fram det omtvistade lagförslaget.

Enligt en överenskommelse i juli 2009 var syftet med pengarna att underlätta genomförandet av handelsavtalet EPA, mellan EU och länder i Östafrika. Simon Lokodo, Ugandas industriminister, medger i en intervju med IPS att EU-pengarna har använts för att ta fram det nya lagförslaget.

– Vi får pengar från Europeiska unionen. Med stödet från dem har vi anställt en person som kunnat arbeta med frågan och tillsammans med andra kunnat lägga fram lagförslaget.

Lokodo säger till IPS att det inte är konstigt att EU-stödet använts till det.

– Vår marknad översvämmas av piratkopierade varor. Importen av dessa varor slår hårt mot våra industrier. Jag tycker att det är bättre att vi samarbetar med EU och andra för att sätta stopp för inflödet av dessa varor.

Men aktivister har kritiserat förslaget som även omfattar produktionen och importen av kopior av patenterade bromsmediciner för aidssjuka.

Enligt människorättsaktivister skulle miljontals människor förlora tillgången till sina bromsmediciner om lagen träder i kraft – och detta trots att Uganda beviljats ett undantag från det internationella patentregelverket Trips till och med år 2016 för att kunna sprida kopior av patenterade bromsmediciner.

Harvey Rouse vid EU-delegationen i Uganda bekräftar att en del av EU-pengarna har använts för att kunna ta fram det nya lagförslaget.

– Vi backar upp handelsdepartementet.. för att de ska kunna göra förbättringar och bland annat kunna hantera varumärkesförfalskning.

På frågan om EU-delegationen känner till vad lagförlaget kan innebära för den allmänna sjukvården i landet säger Alex Nakajjo, som också arbetar vid EU-delegationen i Kampala, att förslaget enbart berör personer som bryter mot skyddad immaterialrätt som patent, upphovsrätt och varumärken.

– EU är inte för handel med piratkopior. Men varumärkesförfalskning ska inte sammanblandas med kopior av patenterade bromsmediciner, säger Alex Nakajjo.

Men enligt undersökningar vid det amerikanska universitetet Washington College of Law, görs i Ugandas lagstiftning ingen skillnad på kopior av patenterade bromsmediciner och varumärkesförfalskning.

– Det nya lagförslaget handlar egentligen om affärsintressen. Immaterialrätt har blivit en väldigt viktig del av EU:s utrikespolitik, säger Sisule Musungu, expert på immaterialrätt.

Juridiska experter i Uganda hävdar dessutom att landet redan har de lagar som behövs för att komma åt problemen med varumärkesförfalskning, bland annat genom lagar som reglerar upphovsrätt, varumärken, patent, företagshemligheter och delar av brottsbalken som kriminaliserar handel med piratkopior.

Wambi Michael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *