Många obesvarade frågor vid toppmöte om kvinnors rättigheter

New York, 100316 (IPS) – FN:s kvinnokommission möttes nyligen i New York för att utvärdera de insatser som görs runt om i världen för att förbättra kvinnors situation. Men många frågor lämnades obesvarade.

Ett två veckor långt möte om FN:s handlingsplan för jämställdhet, Peking +15, avslutades i fredags i New York. Mötet hade samlat runt 8 000 delegater – regeringsrepresentanter från FN:s medlemsländer men också företrädare för organisationer som arbetar för jämställdhet.

Syftet var att stämma av vad som skett sedan det stora kvinnomötet i Peking 1995, och sedan anta en deklaration om vad som måste göras i framtiden. Men det dokument som mötet resulterade i blev svagt. Under mötet gavs inte heller några utfästelser om att skydda kvinnors rättigheter när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa och inte heller när det gäller avsättandet av resurser för bekämpning av sexuellt våld. Inga tydliga framsteg märktes heller gällande beslutet om ett nytt internationellt FN-organ för genus- och jämställdhetsfrågor.

Naisola Likimani från det pan-afrikanska nätverket Femnet framhåller att det var positivt att frågor som trafficking fick uppmärksamhet. Hon är även nöjd med att så många visade ett starkt stöd för förslaget om att skapa ett nytt FN-organ för kvinnofrågor. Men hon uttrycker också besvikelse över att den processen verkar ha kört fast.

– Det är en sölighet och ett pedanteri. Det är frustrerande att något så viktigt behandlas som en politisk fråga, särskilt eftersom det inte har avsatts tillräckliga resurser till jämställdhetsfrågor.

Under mötet gick det rykten om att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon skulle avslöja namnet på den person som blir ledare för det kommande FN-organet. Men det ryktet visade sig inte stämma. En av de främsta kandidaterna för posten uppges vara den före detta chilenska presidenten Michelle Bachelet.

En koalition bestående av över 300 internationella icke-statliga organisationer har drivit en global kampanj för att reformera FN-systemet under parollen Gender Equality Architecture Reform, Gear.

– Det har skett stora framsteg när det gäller att få ökat stöd från regeringar för etableringen av ett nytt FN-organ, säger Charlotte Bunch, chef för Centre for Women's Global Leadership, vid Rutgers University i New Jersey.

Hon förklarar att ett stort antal länder uttalat sitt stöd för FN-organet och att generalsekreterare Ban Ki-moon också har uppmanat till att organet inrättas utan dröjsmål. När en skylt hölls upp under mötet med texten “Gear up now!” bemöttes den med applåder från publiken och med en vinkning från FN-chefen.

Bunch säger att Gear-kampanjens största bekymmer inte längre är om FN-organet kommer att skapas eller inte utan vad som kommer att bli resultatet av det hela.

– Vi har blivit försäkrade om att det kommer att förverkligas i september och i god tid för toppmötet om millenniemålen.

Men innan dess måste en rad viktiga frågor lösas.

– För att det ska bli mer än ett rådgivande organ och fungera som en pådrivare krävs det att organet kan hålla FN-systemet ansvarigt, säger Bunch.

Thalif Deen och Anna Shen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *