FN:s klimatchef avgår i sommar

Uxbridge, 100222 (IPS) – Många länder hade inte skrivit under Köpenhamnsöverenskommelsen innan tiden gick ut den sista januari och i torsdags meddelade FN:s klimatchef att han avgår.

Det blev inget bindande klimatavtal vid FN-mötet i Köpenhamn i december och chefen för FN:s klimatsekretariat, Yvo de Boer, som i fyra år arbetat hårt för att främja en överenskommelse, har fått nog. Han ska nu arbeta som klimatkonsult för den globala rådgivningsfirman KPMG och för flera universitet.

Klimatförhandlingarna i december avslutades med att USA, Indien, Sydafrika, Kina och Brasilien lade fram en egen uppgörelse, The Copenhagen Accord. Överenskommelsen var inte juridiskt bindande och innehöll inga långsiktiga mål för utsläppsminskningar. Endast 60 av 190 länder skrev under överenskommelsen innan tidsfristen gick ut sista januari i år.

Många utvecklingsländer och internationella organisationer hävdar att överenskommelsen hotar den process som pågått under många år för att få till ett klimatavtal.

– Överenskommelsen var inte rätt väg att gå. Det liknar Världshandelsorganisationen, WTO, där ett fåtal starka länder fattar alla avgörande beslut. Men kanske kan De Boers avgång leda till att den nya överenskommelsen dumpas och förhandlingarna leds in på rätt spår igen, säger Andrea Harden-Donahue, på Council of Canadians, en av Kanadas största icke-statliga organisationer.

Trots att Köpenhamnsmötet i december samlade så många som 120 av världens ledare uppges att misslyckandet att nå ett bindande avtal länderna emellan blev en stor besvikelse för De Boer. Dock fanns det rykten redan före Köpenhamnsmötet om att han planerade att avgå.

– Hans avgång är inte en total överraskning, särskilt inte med tanke på den hårda pressen som arbetet inneburit de senaste fyra åren. De Boer har varit omtyckt, respekterad och rättvis. Det kommer att bli svårt att ersätta honom, säger David Martin, klimat- och energikoordinator vid Greenpeace i Kanada.

– Yvo de Boers avgång, som förmodligen sker på grund av besvikelsen över misslyckandet i Köpenhamn, innebär en stor förlust för den internationella beslutsprocessen inom FN, säger Saleemul Huq, forskare vid Internationella institutet för miljö och utveckling, IIED.

De Boer är noggrann med att påpeka att han kommer att arbeta vidare med förberedelserna inför klimatkonferensen i Cancún i Mexiko i november i år fram tills han avgår den 1 juli.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *