Nicaragua står fast vid totalförbud mot aborter

Managua, 100219 (IPS) – Nicaraguas regering vägrar att diskutera en omskrivning av den mycket hårda abortlagstiftning som infördes i landet för några år sedan – en lag som inte ens tillåter abort i samband med att en gravid kvinnas liv står på spel.

Den nicaraguanska regeringens inställning i frågan står klar efter att FN:s människorättskommission i Genéve uppmanat landets makthavare att modifiera den stränga abortlagstiftningen.

I sitt svar till kommissionen utesluter Nicaraguas regering att man kommer att återinföra en begränsad aborträtt – exempelvis i samband med att en kvinnas liv är i fara, eller i samband med att graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. Därmed står det klart att landet planerar att fortsätta ingå i den lilla grupp länder där abortförbudet är absolut.

Flera länder, däribland Sverige, har uppmanat landets regering att överväga att ändra lagstiftningen. Men Nicaraguas inrikesminister Ana Isabel Morales försvarar den hårda lagstiftningen.

-En majoritet av nicaraguanerna anser att det ofödda barnets rätt till liv är viktigt, eftersom det rör sig om en mänsklig varelse med rätt att leva. De anser också att abort inte är ett lämpligt preventivmedel.

I oktober 2006 antog Nicaraguas parlament en lag som innebar att en paragraf från 1893 som gav rätt till abort på grund av mediciniska skäl slopades. Kvinnor som trots lagändringen genomför aborter, samt den sjukvårdspersonal som medverkar till dessa, riskerar nu upp till åtta års fängelse.

Lagen innebär till och med att sjukvårdspersonal riskerar att straffas om de i samband med att en gravid kvinna söker vård för akuta sjukdomar ger henne en behandling som riskerar att skada fostret.

Den nya abortlagen började gälla i samband med president Daniel Ortega kom till makten i januari 2007. Ortegas vänsterrörelse FSLN allierade sig med katolska kyrkan och landets högerkrafter för att se till att ett totalt abortförbud infördes.

Regeringens hårda inställning mot aborter har mött hård kritik från lokala kvinno- och människorättsorganisationer, som bland annat försökt få lagen upphävd genom att hävda att den är grundlagsvidrig.

Enligt Amnesty International har totalförbudet mot aborter i synnerhet slagit hårt mot unga kvinnliga brottsoffer som blivit gravida efter våldtäkter eller övergrepp från familjemedlemmar.

-Nicaraguas abortförbud är resultatet av en chockerande och drakonisk lag som innebär att våldtäkts- och incestoffer tvingas gå igenom sina graviditeter, och den leder även till en ökad mödradödlighet, säger Widney Brown, som är chef för avdelningen för internationell juridik vid Amnesty.

Enligt Amnesty har undersökningar visat att de graviditetsrelaterade dödsfallen ökat i landet sedan den nya abortlagen infördes.

Mödradödligheten i Nicaragua ligger på 170 dödsfall på 100 000 födslar. Det kan jämföras med Sverige där enbart fem dödsfall rapporteras på lika många födslar. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är nästan 40 procent av de kvinnor på landsbygden som dör i samband med sin förlossning under 19 år.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *