Brittisk Irakveteran beskriver trauma i ny dokumentär

London, 100222 (IPS) – År 2006 publicerade brittiska medier en videofilm som visade hur landets militärer misshandlade irakiska ungdomar, samtidigt som den filmande soldaten hejade på sina kollegor. Bakom kameran stod gruppbefälet Martin Webster. I en ny dokumentärfilm berättar han om sina upplevelser i kriget och hur han efter hemkomsten tvingas leva med posttraumatisk stressyndrom.

Martin Webster ingick 2004 i en grupp på hundra brittiska soldater som under fem dagars tid hamnade under belägring i den irakiska staden al-Amara. Tusentals irakier attackerade soldaterna med allt ifrån stenar till granatbeskjutning. Webster filmade upploppen från ett hustak. Vid ett tillfälle filmade han sina kollegor i samband med att de jagade ikapp fyra irakiska ungdomar och sedan började misshandla ungdomarna. När misshandeln inleds kan man höra hur Webster skrattar bakom kameran och uppmuntrande kommenterar att “de stygga små pojkarna” nu får “vad de förtjänat”. Två år senare fick den brittiska tabloidpressen tag på filmen, och publiceringen förorsakade en internationell skandal. Webster greps av militärpolisen, men åtalades aldrig. Däremot fick han lämna armén.

I sin dokumentärfilm “Diary of a Disgraced Soldier” beskriver Webster hur det två minuter långa filmklippet förstörde hans liv. Men Webster säger samtidigt att filmsekvensen och den efterföljande skandalen också förde något gott med sig. -Den fick mig att vakna upp och se krigets ondska, samt inse vad kriget gör med människor, inklusive mig själv. Tack vare denna process har jag i dag blivit en bättre människa, säger Webster till IPS.

Enligt honom har videoklippet även bidragit till att andra insett vilken “galenskap” krig innebär. Innan han skickades till Irak hade Webster även tjänstgjort i Nordirland och Sierra Leone.

-Jag är soldat och utbildad för att döda. Under tolv års tid förvandlade staten mig till en aggressiv mördare men när jag uppträdde som en sådan, och när det visades på tv, så orkade ingen hantera det. Trots att det är detta en soldat utbildas till. Webster menar att de stora medierna för närvarande gömmer undan verkligheten i det krig som nu förs på en annan front. -Den mörkläggning från medierna som vi nu ser från Afghanistan innebär att allmänheten inte får veta vad som verkligen sker. Allt som kommer fram därifrån följer ett noggrant manus. Med dokumentären vill Webster föra fram sin bild av händelserna i Irak. För ett par år sedan sökte han upp filmarna Richard Atkinson och Chris Rowe för arbetet med “Diary of a Disgraced Soldier”, och senare anslöt sig även Neil Cole till filmteamet. Richard Atkinson säger att arbetet tog sin utgångspunkt i medieskandalen och dess efterverkningar. Men snart insåg filmarna att den verkliga historien handlar om Websters kamp för att leva med posttraumatiskt stressyndrom. Dokumentären följer Webster i ett och ett halvt års tid och formar ett dokument över vad posttraumatisk stressyndrom innebär. En del av materialet har filmats av Webster själv.

– Vi diskuterar sällan krigets känslomässiga och mentala följder, säger Richard Atkinson till IPS. År 2008 kom en studie från tankesmedjan Rand Corporation som visade att var femte amerikansk soldat som tjänstgjort i Irak eller Afghanistan lider av posttraumatisk stressyndrom eller depression.

I en scen i filmen berättar Webster att det känns som om han består av två olika personligheter.

-Det är som om jag hela tiden måste behålla kontrollen över en demon, säger han.

I dokumentären visas hur Webster tillsammans med en annan krigsveteran ordnar en konsert som de kallar “Voices of War”, i syfte att samla in pengar till hemlösa krigsveteraner. Men Webster inser att få är intresserade av ett sådant projekt.

-De vill inte höra om krig och depressioner. Ingen vill veta av sånt, säger han i filmen.

Under en period i dokumentären är Webster själv hemlös. Han funderar även på att begå självmord. Numera använder sig Webster av flera kulturella uttryck för att bearbeta sin tid i Irak, och han har varit med och bildat en organisation kallad Voices of War. Han är mycket kritisk till hur den brittiska staten tar hand om de krigsveteraner som lider av posttraumatiskt stressyndrom. -Soldater som lider av posttraumatisk stress utsätts för en kriminell nonchalans av myndigheterna. Vi behandlas nästan som en andra klassens medborgare.

Numer säger sig Webster ha funnit en viss kontroll över sitt liv, och han menar att händelserna i Irak nu ligger bakom honom.

-Men jag kommer aldrig under hela mitt liv glömma det.

*Reportern Zack Baddorf är en amerikansk militär som själv har tjänstgjort i Irak.

Zack Baddorf*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *