Kraftig minskning av analfabetismen i Nicaragua

Managua, 090831 (IPS) – Efter en intensiv kampanj för ökad läs- och skrivkunnighet i Nicaragua är det nu endast fyra procent av den vuxna befolkningen som inte kan läsa och skriva, jämfört med 21 procent för två år sedan.

Utbildningsdepartementets statistik visar att analfabetismen minskat kraftigt efter den nationella kampanjen för ökad läs- och skrivkunnighet, som kallas “Från Martí till Fidel” och som använder sig av den kubanska metoden “Ja, jag kan!” Den består av 65 halvtimmeslektioner tillsammans med en lärare och under kursen använder man sig av en TV, en videokamera och en nybörjarbok. Eleverna blir godkända när de klarar av att skriva ett brev till någon familjemedlem eller till sin lärare.

Metoden används bland elever över 15 år och många har lärt sig att läsa och skriva redan efter 12 veckor. Kampanjen för ökad läs- och skrivkunnighet i Nicaragua satte igång 1 juli 2007 och för en vecka sedan meddelades resultatet av kampanjen.

– Enligt den kubanska metoden lär man sig bokstäver genom nummer. Alla bokstäver motsvaras av ett nummer, och bokstäverna och numren sätts samman för att bilda olika ord, säger Orlando Pineda, från utbildningsförbundet Carlos Fonseca Amador, till IPS.

Han själv prövade metoden redan 2005 och blev överraskad av det positiva resultatet.

Regeringens uppgifter bekräftas av FN-organet Unesco och deras lokala representant, Juan Bautista Arrien.

– Den här kampanjen har varit en ovanligt lyckad satsning, Unesco lovordar den, säger han till IPS.

Vid en utvärdering av kampanjen i juni i år kunde Unesco och flera utbildningsorganisationer bekräfta att analfabetismen bland befolkning låg på 4,7 procent.

Enligt landets utbildningsdepartement har 500 000 människor lärt sig att läsa och skriva genom kampanjen. Ytterligare 200 000 personer utbildas för närvarande.

– Cirka 3,7 procent av Nicaraguas bruttonationalprodukt används till utbildning. Men det krävs minst sju procent om vi ska kunna förbättra levnadsvillkoren för lärare och elever, säger Jorge Mendoza, ansvarig för utbildningsforumet FEDH.

Han säger att det finns 300 000 barn ute på gatorna som inte går i skola, 492 000 personer som står utanför skolsystemet och 500 000 personer som får en bristfällig undervisning.

Regeringen har nu planer på att erbjuda fortsättningsutbildningar och att rikta utbildningsinsatser mot de hundratusentals barn och unga som står utanför skolsystemet.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *