Tusentals lärare utan lön i Sierra Leone

Freetown, 090828 (IPS) – Landets skolsystem är i kris sedan regeringen vägrat betala ut löner till tusentals lärare, samtidigt som man planerar att rekrytera ytterligare flera tusen lärare.

Eleverna drabbas hårt av situationen.

– Vi har inga lärare i kemi eller matematik, två av de ämnen som man måste ha godkänt i för att kunna studera vidare vid universitetet, säger Michael Cole som studerar på en skola i Sierra Leones huvudstad Freetown.

Han liksom många andra elever måste nu komplettera sin grundskoleutbildning genom att ta privatlektioner i olika ämnen.

Thomas Kamara är en av de lärare som inte fått lön på över ett år och som fortfarande väntar på besked från utbildningsdepartementet om att bli godkänd.

– Det här är löjligt. Jag är utbildad lärare och jag är anställd av skolmyndigheterna. Varför kan jag inte få betalt för det arbete jag utför? Trots att skolorna startar nästa vecka är regeringen och landets lärarförbund fortfarande oense om utbetalningarna för de nästan 3000 lärare som inte fått lön det senaste året.

Regeringen vägrar att betala ut löner till lärarna eftersom de inte godkänts av landets utbildningsdepartement. Lärarförbundet menar att lärarna tjänstgjort i skolor där det funnits ett stort behov av dem.

– Vi kan inte betala ut någon lön till dessa lärare, eftersom de inte godkänts av departementet. Vårt system är sådant att endast registrerade lärare kan få betalt, säger Minkailu Bah, Sierra Leones utbildningsminister, till IPS.

Sierra Leones lärarförbund anser att det är absurt. Förbundsordförande Abdulai Brima Koroma säger att de kommer att fortsätta diskussionerna med utbildningsdepartementet. Förr tilläts skolorna att anställa de lärare som behövdes och departementet kunde godkänna dem efteråt.

– Det här är minst sagt absurt. Skolorna är i stort behov av lärare. Utbildningsdepartementet har ingen anledning att vägra betala ut löner. Vi kommer inte att ge efter förrän lärarna får betalt.

Han berättar att förbundet just nu håller på att sammanställa uppgifter om de lärare som inte fått någon lön utbetalad.

Lansana Fofana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *