Afrika: Klimatförändringarna – allt mer en säkerhetsfråga

Kapstaden, 090901 (IPS) – Ökade flyktingströmmar, ökenspridning och kamp om resurser. Klimatförändringarna hotar den globala säkerheten och kan leda till konflikter och nya landsgränser.

– Ett förändrat klimat kommer att ge nya kustlinjer, förändra förekomsten av sjukdomar och regnperioder och därmed påverka var människor kommer att kunna leva, få till gång till vatten och odla mat, säger Oli Brown, från det internationella klimatforskningsinstitutet IISD.

Han förklarar att det kan tvinga samhällen och länder in i konflikter om resurser och leda till att många människor tvingas på flykt.

– Afrika kommer att vara den kontinent som först får känna av klimatförändringarnas konsekvenser, politiskt, och ekonomiskt, på grund av tidigare konflikter om resurser och beroendet av jordbruket som i sin tur är känsligt för klimatförändringar.

Förhållandet mellan klimatförändringar, resurser och migration diskuterades nyligen vid en konferens i Kapstaden. Under 1980-talet handlade klimatdiskussioner mest om miljöpåverkan. Senare gjordes kopplingar till energifrågor och ekonomiska aspekter. Först nyligen har debatten även kommit att handla om hur klimatförändringarna kommer att påverka internationell fred och säkerhet.

Enligt Oli Brown hotar den globala uppvärmningen att förvärra problemen med ökenspridning, brist på vatten och utfiskning.

Ebrahim Ismail Ebrahim, sydafrikansk viceminister, håller med om att klimatförändringarna snabbt blivit ett av de största hoten mot fred och säkerhet.

– Klimatförändringarna kommer att förvärra gränskonflikter, öka flyktingströmmarna och problemen med livsmedelsförsörjning och tillgång till vatten.

Det beräknas att Sydafrikas vattenreserver kommer att ta slut år 2025 och att Nilen kommer att förlora 20 procent av sitt vatten inom det närmsta århundradet. Samtidigt uppges att områden i Sahel och Östafrika kommer att få ökade regnmängder, med risk för översvämning.

– Det diskuteras om det kan bli konflikter om vattnet i framtiden, säger Oli Brown.

En annan möjlig orsak till konflikt är tillgången på mat. Mindre nederbörd och utbredd torka kommer att ge minskade skördar. Vissa klimatexperter förutspår att skördarna kan minska med så mycket som hälften till år 2020.

Internationella migrationsorganisationen IOM beräknar att klimatförändringarna även kommer att öka flyktingströmmarna världen över med cirka 200 miljoner människor.

Leonie Joubert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *