Fattiga länder kan drabbas värst av svininfluensan

Genève, 090612 (IPS) – Världen har nu en lindrig global pandemi av svininfluensan, meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, igår. Även om viruset är av en mildare form och dödstalen är låga är WHO-chefen Margaret Chan bekymrad över vad som händer när svininfluensan sprids i fattiga och överbefolkade länder.

– Vad som är mest oroande är att vi inte vet hur det kommer att bli när viruset sprids i utvecklingsländer. Gravida kvinnor är i riskzonen, säger Margaret Chan.

Bristfällig mödravård i många länder kan ge svåra konsekvenser och är en anledning till oro. Margaret Chan framhåller att 99 procent av alla kvinnor som dör vid förlossningar lever i utvecklingsländer och att 85 procent av alla kroniska sjukdomar drabbar människor i låg- och medelinkomstländer.

– Även om pandemin beskrivs som lindrig kan det bli annorlunda när viruset sprids till fattiga områden med små resurser och begränsad sjukvård.

WHO har skickat ut information om försiktighetsåtgärder till alla hälsodepartement i WHO:s 193 medlemsländer och har också varit i kontakt med tillverkare av influensavaccin. Vaccin mot H1N1-viruset kommer finnas på marknaden i september, meddelar Margaret Chan.

Pandemin-deklarationen kommer efter en kraftig spridning av viruset i Australien och flera andra länder under senare tid. I Australien har över 1200 fall bekräftats – en fyrdubbling på bara en vecka.

Att WHO klassar H1N1-influensan som nivå sex, den högsta nivån på pandemiskalan betyder att sjukdomen är geografiskt etablerad över världen och sprids inom flera länder i minst två olika regioner, men innebär inte att H1N1-viruset blivit farligare eller mer aggressivt.

Detta är första gången på 40 år som världen har en pandemi. Senast var 1968 då Hongkonginfluensan krävde tre miljoner liv. Dessförinnan krävde Asiaten en miljon liv 1957. Under spanska sjukan 1918 dog 21 miljoner människor.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *