Flest fackliga mord i Colombia

Genève, 090611 (IPS) – Våldet mot fackföreningsaktiva i Colombia fortsätter att öka. Mer än hälften av alla mord på fackligt aktiva sker i Colombia, meddelar Internationella fackliga samorganisationen, ITUC, i en ny rapport.

Förra året mördades 49 personer i Colombia, och 76 personer i hela världen, på grund av sitt fackliga engagemang. Antalet mord på fackligt aktiva har globalt sett minskat sedan 2007, men i Colombia skedde tio fler mord 2008 jämfört med 2007, trots president Álvaro Uribes försäkran om att situationen förbättrats, enligt ITUC.

Stanley Gacek, representant för den fackliga paraplyorganisationen AFL-CIO i USA, meddelar att ytterligare 17 personer har mördats hittills i år i Colombia.

– 95 procent av alla fackliga mord de senaste 23 åren har aldrig blivit uppklarade och ingen har åtalats.

Inbördeskriget i Colombia har pågått sedan 1964 när Farc-gerillan och ELN-gerillan tog upp vapen. Under 1980-talet bildades paramilitära grupper nära lierade med militärmakten för att bekämpa vänstergerillorna, Farc och ELN.

– Statistiken visar att Colombia är världens farligaste land för fackligt aktiva, säger Domingo Tovar, generalsekreterare för fackförbundet CUT, Central Unitaria de Trabajadores de Colombia, motsvarande svenska LO.

Fackföreningsrörelsen har förlorat över 3000 medlemmar och fler än 1000 fackföreningsledare har flytt landet. Domingo Tovar förklarar att det gör att många unga inte vågar gå med i fackföreningar.

– Situationen i Colombia, Guatemala och Filippinerna visar att myndigheterna är oförmögna att hantera våldet och i vissa fall även är inblandade i morden genom samarbete med arbetsgivare, säger Guy Ryder, generalsekreterare för ITUC.

Näst efter Colombia har Guatemala flest mord på fackligt aktiva. Enligt ITUC har våldet mot fackföreningsaktiva ökat kraftigt i Guatemala de senaste åren.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *