Tobaksbolag tjänar stora pengar i Indonesien

Bangkok, 090615 (IPS) – Indonesien är det enda landet i Sydostasien där det fortfarande är tillåtet att röka på offentliga platser – det har de lokala och multinationella tobaksbolagen sett till.

Landets senaste talangjakt, som hölls i staden Bandung nyligen, var exempelvis en del av det multinationella tobaksbolaget Philip Morris marknadsföring.

– Tävlingen har varit en del av Philip Morris marknadsföringskampanj sedan 2007, säger Dina Kania från nationella kommissionen för skydd av barn, som är engagerade i antiröknings-kampanjer i landet.

Men tobaksbolagen använder också vanliga spelfilmer där de låter skådespelarna göra reklam för cigaretter, berättar Dina Kania.

– Här finns ingen reglering som i andra länder. Rökningen glorifieras i filmer.

Anti-tobaks lobbygruppen i Sydostasien, Seatca, beskriver Indonesien som en “kassako” för tobaksindustrin. Eftersom 63 procent av alla män i landet röker bidrar de betydligt till Philip Morris vinst. Enligt lobbygruppen är Indonesien, med sin befolkning på 234 miljoner människor, tobaksbolagets fjärde största marknad.

Seatca uppger att Philip Morris nu har 30 procent av marknaden i landet efter aggressiva reklamkampanjer som saknar motsvarighet på andra håll i Asien.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har Indonesien 63 miljoner rökare varav en tiondel är tonåringar. Även barn så unga som 10-åringar finns bland dessa, visar vissa rapporter.

Rökare i Indonesien utgör 40 procent av de 125 miljoner människor i Sydostasien som röker. Enligt Seatca dör cirka 200 000 människor varje år till följd av rökningen.

Indonesien har än så länge inte skrivit under WHO:s internationella konvention för tobakskontroll som har funnits sedan 2005 och undertecknats av grannländerna Brunei, Burma, Kambodja, Laos, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam.

Konventionen innebär att tobaksbolagen förbjuds annonsera och sponsra evenemang och innebär också begränsning av rökning på offentlig platser och reglering för märkning av cigaretter.

– Indonesien är det enda landet i hela regionen som inte undertecknat WHO:s konvention. Det finns ingen politisk vilja till förändring. Här är det inte ens förbjudet för minderåriga att köpa cigaretter, säger Mary Assunta, ordförande i FCA, en internationell sammanslutning av flera hundra frivilligorganisationer engagerade i tobaksprevention.

Marwaan Macan-Markar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *