Kina satsar på katastrofturism

Peking, 090529 (IPS) – Områden som förstördes vid jordbävningen i sydvästra Kina förra året öppnas nu för turister, det meddelade landets statliga medier i veckan. Tanken är att katastrofturismen ska bekosta återuppbyggnaden i Sichuanprovinsen.

Ödeläggelsen har hittills lockat hundratusentals turister till området, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua News Agency. Byn Donghekou där endast 300 av 1 400 bybor överlevde ett jordskred har blivit en av de mest besökta platserna.

– Det finns en stor marknad för den här typen av turism. Vi kan inte hindra turisterna från att komma hit, men vi hoppas att de kan visa hänsyn gentemot dem som upplevde jordbävningskatastrofen, säger Wu Min, som arbetar inom turismsektorn i Sichuanprovinsen.

Nu, ett år efter jordbävningen, finns det ett växande intresse för området. Enligt turistkontoret i Sichuan besökte fler än 7 miljoner människor provinsen under det kinesiska nyåret som firades i slutet på januari.

I början av maj reste över 2,9 miljoner turister till staden Chengdu för att besöka olika begravningsplatser och för att delta i specialturer till drabbade områden.

Både lokala tjänstemän och medlemmar i det kommunistiska partiet välkomnar turismen och ser det som en möjlighet att få in pengar till återuppbyggnaden. I den portugisiska enklaven Macau har man till och med skickat ut presentkort till ett värde av motsvarande 1700 kronor för att få fler att resa till Sichuanprovinsen.

Skalvet i sydvästra Kina i maj förra året var landets värsta naturkatastrof på flera decennier. Dess styrka uppmättes till magnituden 7,9. Ett omkring 100 000 kvadratkilometer stort område drabbades.

Enligt uppgifter dog över 90 000 människor i jordbävningskatastrofen och 46 miljoner människor uppges ha drabbats.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *