Pakistan: Hundratusentals flyktingar tas emot i hemmen

Peshawar, 090528 (IPS) – Bland pashtunerna i Pakistan är gästfriheten en stark tradition och även främlingar får ett varmt välkomnande. I distriktet Swabi har nästan 300 000 flyktingar – sex gånger så många som bor i flyktingläger i området – tagits emot i olika hem.

Det beräknas att mellan två och tre miljoner människor är på flykt i Swat, Buner och Dirdistrikten i Pakistan i och med de senaste veckornas strider mellan landets militär och talibanstyrkor.

Regeringen har upprättat 17 flyktingläger utanför stridszonen, men de allra flesta flyktingar har sökt sin tillflykt i offentliga byggnader eller i andra människors hem.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är hundratals människor fortfarande kvar i krigszonen. Organisationen uppmanar militären att se till att civila kan lämna stridsområdet.

I distriktet Swabi, 100 kilometer från huvudstaden Peshawar i Nordvästra gränsprovinsen, bor majoriteten av flyktingarna i olika hem.

– Cirka 292 000 av de 350 000 människor som är på flykt bor hos lokalbefolkningen, i deras hem, säger Shahram Khan, borgmästare i distriktet Swabi.

Detta trots att 95 procent av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Hos folket, som tillhör folkgruppen pashtunerna, finns en stark tradition av gästfrihet. De tar emot sex gånger så många flyktingar än vad flyktinglägren i området gör.

– Vi är fattiga, men vi har ändå möjlighet att erbjuda sex personer boende. Det strider mot vår tradition att neka någon tak över huvudet, säger Farooq Khan, i byn Rustam.

Flyktingfamiljerna är tacksamma för gästfriheten och det varma mottagandet från familjer som i vissa fall är fattigare än dem.

Wazir Khan från Bunerdistriktet säger att han erbjudit pengar som kompensation flera gånger men att värdfamiljen vägrar ta emot dem.

– Just nu är vi nio personer som bor hos samma familj. De tar verkligen hand om oss, säger han.

Ayub Khan, borgmästare från Rustam, förklarar att han erbjudit 144 människor boende.

– Vi har öppna hjärtan och är beredda att ta emot fler. Vi kan inte neka någon husrum när de ber oss om hjälp. Det är en tradition som funnits sedan våra förfäders tid, att respektera och ta hand om gäster, till och med om det är våra fiender, säger han till IPS.

*IPS erbjuder våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *