Afrikansk kritik mot frihandelsavtal med EU

Windhoek, 090601 (IPS) – SADC, södra Afrikas samarbetsorganisation, har ännu inte skrivit under EPA-avtalet – EU:s ekonomiska partnerskapsavtal. Avtalet skulle enligt många afrikanska länder och organisationer kväva utvecklingen av ländernas ekonomier, eftersom det innebär öppna marknader utan restriktioner om tullar och reglering för export.

Den 7 maj skulle avtalet ha undertecknats i Bryssel men det ställdes in i sista stund eftersom det inte gick att komma överens om avsiktsförklaringen.

Det finns en rädsla för att öppna marknader ska leda till att EU-länder får ett orättvist övertag inom handeln. Flera västafrikanska länder har meddelat att de inte kommer att skriva under EPA-avtalet inom den närmsta tiden.

Den angolanska nyhetsbyrån Angop rapporterar att Angolas handelsminister, Idalina Valente, tillsammans med representanter för Namibia och Sydafrika krävt att EPA-avtalet ska bygga på “rättvisa, jämlikhet och ligga i linje med Angolas utvecklingsprogram”.

Sydafrika har ställt sig kritisk till EPA och har redan ett annat handels- och utvecklingssamarbete med EU, TDCA, som gäller fram till och med år 2012.

På Europadagen, 9 maj, höll EU-ambassadören Elisabeth Pape ett tal i Namibia där hon framhöll möjligheterna med en ökad tillgång till den europeiska marknaden. Hon påminde även om det utvecklingsbistånd som EU stått för under alla år.

– EPA innebär möjligheter till export av varor och tjänster, utan kvoter och tullar, meddelade hon.

Men landets utrikesminister Marco Hausiku underströk vid samma tillfälle att EPA måste omförhandlas innan ett avtal kan bli aktuellt, eftersom det finns en rädsla för att EU genom avtalet kan få ett orättvist övertag.

Servaas van den Bosch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *