Sjuksköterskor lämnar Paraguay för Italien

Asunción, 090312 (IPS) – När högutbildade lämnar sitt land för arbete i USA eller Europa leder det till svåra kriser inom sjukvården i många utvecklingsländer. Allt fler erfarna sjuksköterskor lämnar Paraguay för att ta anställning i Italien.

Graciela Samaniego har packat sina väskor. Tillsammans med flera andra ska hon lämna sitt jobb på ett statligt sjukhus i Paraguays huvudstad Asunción för att arbeta som sjuksköterska i Italien.

– Jag ger mig av för att kunna ha råd med ett hus framöver. Med den lön jag har här är det helt enkelt inte möjligt, säger hon till IPS.

De som reser nämner olika skäl, en del vill ha möjlighet att köpa hus, andra vill skapa ekonomisk trygghet för sina barn.

Jobberbjudanden började dyka upp under år 2005. Representanter för olika italienska företag, som exempelvis Obiettivo Lavoro, kom till Paraguay för att anställa vårdpersonal. I första omgången var det fler än 100 personer som nappade på olika erbjudanden, de flesta kvinnor.

Majoriteten av den vårdpersonal som lämnat landet sedan år 2006 är sjuksköterskor med lång erfarenhet och examen från högt ansedda universitet, som till exempel National University of Asunción.

Men nu söker även nyutexaminerade sjuksköterskor arbete utomlands.

– En anledning är de dåliga villkoren. Lönerna och förmånerna är inte alls i nivå med det arbete vi utför, säger María Concepción Chávez från Paraguays sjuksköterskeförbund, till IPS.

En sjuksköterska med 20 års erfarenhet och en magisterexamen tjänar motsvarande 5100 kronor i månaden. I Italien ligger månadslönen på 21 000 – 23 000 kronor.

Efter att ett stort antal sjuksköterskor lämnat landet under år 2006 höjdes lönerna.

– Det var en nödvändig höjning, men inte tillräcklig, säger Blanca Mancuello, chef för landets sjukvårdsstyrelse.

Regeringen arbetar nu för att förhindra att fler söker arbete utomlands, eftersom vårdkvalitén försämras när erfarna sjuksköterskor med specialistkunskaper försvinner. Vissa vårdavdelningar har varit tvungna att stänga för att det inte finns tillräckligt med utbildad personal.

Att högutbildade lämnar länder i Syd för arbeten i USA eller Europa är ett växande problem, enligt FN:s befolkningsfond, UNFPA. Det har lett till svåra kriser inom sjukvården i flera utvecklingsländer.

Natalia Ruiz Díaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *