Tibet allt mer avskärmat från omvärlden

Peking, 090311 (IPS) – Säkerhetsstyrkor isolerar Tibet från resten av världen och Kinas regering kräver stöd för fortsatt kinesiskt styre – enligt regeringen är det ett grundkrav för goda relationer med stormakten framöver.

“Det blir omöjligt för länder i Väst att samarbeta med Kina om man inte omvärderar sin inställning när det gäller Tibet”, stod det i en ledare i en av kommunistpartiets tidskrifter i veckan.

Kinas utrikesminister Yang Jiechi har också uppmanat regeringar världen över att inte ta emot besök av Dalai Lama, Tibets andlige ledare, som lever i exil.

En av Pekings toppdiplomater betonade det också vid en presskonferens i förra helgen.

– Det är ett grundläggande krav för alla länder som strävar efter goda relationer med Kina.

Men enligt Barry Sautman, statsvetare vid Hong Kong University of Science and Technology, är det långt ifrån självklart att Kina kan kräva detta.

– Det finns en stark internationell opinion mot de kinesiska säkerhetsstyrkornas närvaro i Tibet.

I kongressen i Washington lades senast igår ett förslag om att USA ska uppmana Kina att upphöra med sitt förtryck av Tibet.

Det är i dagarna 50 år sedan Kina slog ner ett stort tibetanskt uppror och drev Dala i Lama i exil. Läget i provinsen rapporteras vara spänt och säkerhetspådraget större än någonsin.

– Vi måste bygga murar mot separatism och skydda fosterlandets enhet, sa den kinesiska presidenten Hu Jintao i ett tal i måndags.

Kina vidhåller att Tibet varit en del av den kinesiska civilisationen sedan 1200-talet. Den tibetanska exilregeringen avvisar påståendet och förklarar att Tibet ockuperades av Kina först år 1951.

Inför årsdagen av det tibetanska upproret har den kinesiska regeringen lanserat en kampanj för att få ökat stöd för sitt styre. En av de statliga TV-kanalerna har sänt en dokumentär i tre delar om Tibets utveckling från “envälde till demokrati” och en stor utställning visar de “demokratiska reformer” som Kina medverkat till i Tibet.

– Jag hoppas att människor kan lära sig om den verkliga situationen i Tibet, sa Tibets Kinatillsatte regeringschef Qiangba Puncog när han kommenterade utställningen.

I sitt tal i den tibetanska exilregeringens säte i Dharamsala i norra Indien anklagade Dalai Lama kommunistregeringen i Kina för att ha dödat hundratusentals tibetaner och skapat oändligt lidande och förstörelse.

– Ett halvt sekels kinesiskt styre har förvandlat Tibet till ett helvete på jorden. Även idag lever många tibetaner under ständig skräck.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *