Nepal: Krigets offer väntar fortfarande på utlovad sanningskommission

Katmandu, 080909 (IPS) – Nepals Högsta domstol beordrade i juni förra året landets regering att tillsätta en sanningskommission med syfte att utreda de människorättsbrott som begicks under det tio år långa inbördeskrig som avslutades år 2006. Många krigsoffer hade stora förhoppningar på den utlovade kommissionen, men över ett år senare har fortfarande ingenting hänt.

Det största problemet för landets nye premiärminister Pushpa Kamal Dahal, som tidigare var gerillaledare, är hur hans maoistiska soldater ska kunna integreras inom den armé som rebellerna tidigare bekämpade under tio års tid. Dahals maoistparti gick segrande ur det val som hölls i landet i april.

Att någon sanningskommission ännu inte har bildats beror enligt kritiker främst på bristande politisk vilja.

Den tidigare maoisten Ramesh Shrestha förlorade en arm i samband med en granatattack år 2000 och satt under lång tid gripen under inbördeskriget. Han har inga förhoppningar om att familjerna till de personer som förblivit spårlöst försvunna ska få några svar om vad som hände deras släktingar. Shrestha menar att de som gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser är högt rankade officerare.

– Om en sanningskommission bildas så kommer alla att avslöjas, och det tänker aldrig maoisterna gå med på. Bhaikaji Ghimire, redaktör för månadstidningen Sama Drishti, hölls i hemlighet inspärrad i sammanlagt 15 månader mellan år 2003-2005. Han menar att det är både maoisternas och arméns ansvar att offentliggöra namnen på alla personer som försvann spårlöst, dödades och torterades under konflikten. Och han menar att de skyldiga ska be offentligt om ursäkt för sina handlingar.

– Endast offren själva kan ta emot en ursäkt från förövarna, säger han.

Ghimire greps med hänvisning till en lag mot terrorism, och torterades och utsattes för skenavrättningar i häktet.

Inför valet stod maoisterna bakom planerna på inrättandet av en sanningskommission. Nu verkar deras inställning mer tveksam. – Kanske känner de maoistiska ledarna nu att det finns mycket bevis mot dem, vilket får dem att vilja sopa det hela under mattan, säger Jitendra Bohara vid den lokala människorättsorganisationen Advocacy Forum.

Samtidigt har det förekommit rapporter om att den planerade sanningskommissionen kan komma att föreslå en generell amnesti för dem som gjorde sig skyldiga till människorättsbrott. Devi Sunuwar, vars femtonåriga dotter Maina Sunuwar torterades och dödades i samband med att hon satt gripen av landets armé, är mycket upprörd över tanken på att ge förövarna amnesti. – De dödade min lilla dotter och förlåtelse är uteslutet, säger Sunuwar till IPS. *IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Bilderna säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Mallika Aryal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *