USA: Nästan bara vita deltagare vid republikanskt konvent

Washington, 080908 (IPS) – Av de 2 380 delegater som i förra veckan deltog vid republikanernas partikonvent i St. Paul, Minnesota, var endast 36 svarta.

Att USA är ett land med stora minoritetsgrupper återspeglades knappast vid det republikanska konventet. Få färgade ansikten syntes när kamerorna svepte över de åhörare som avbröt presidentkandidaten John McCains tal taktfast ropande “U-S-A”. Enligt en rapport från Joint Centre for Political and Economic Studies deltog betydligt färre svarta delegater vid årets konvent jämfört med förra årets partikonvent, då rekordmånga svarta deltog – 167 personer. Årets konvent var i stället det vitaste som hållits under de 40 år som Joint Centre har samlat in information om deltagarna.

Under mitten av 90-talet och under hela George W. Bushs tid vid makten så satsade republikanerna i högre utsträckning på att få ett större stöd bland minoritetsgrupperna, och man lyckades delvis.

Det McCain-ledda konventet tyder dock på att utvecklingen är på väg tillbaka. David Bositis vid Joint Centre pekar på flera anledningar till att så få svarta deltog vid partikonventet. Medan Bush härstammar från en delstat med en stor svart befolkning kommer McCain från en betydligt vitare delstat, Arizona. Han har dessutom sin bakgrund i flottan, som är den del av de väpnade styrkorna som är mest dominerad av vita.

– Han har ingen som helst koppling till afroamerikaner, säger Bositis.

Men den kanske främsta orsaken till att så få svarta deltog och hyllade McCain är att hans svarte motståndare Barack Obama är oerhört populär bland afroamerikanerna. – Om man lägger samman dessa fakta så kommer det inte som någon överraskning att så få svarta deltog vid konventet, säger Bositis. Även den andra stora amerikanska minoritetsgruppen, de med latinamerikanska rötter, var betydligt färre vid årets konvent jämfört med tidigare. Enligt organisationen League of Unified Latin-American Citizens, Lulac, var enbart fem procent av delegaterna så kallade hispanics. Det är den lägsta siffran sedan 1996. Cirka 12,5 procent av USA:s befolkning är svart, medan den spansktalande minoriteten utgör 15 procent. Vid demokraternas konvent i Denver var 1 079 av de 4 418 delegaterna svarta, enligt Joint Centre.

Ali Gharib

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *