Thailand: Arbete som tv-kock fällde Samak

Bangkok, 080910 (IPS) – Passionen för matlagning blev den thailändske premiärministern Samak Sundaravejs fall. På tisdagen dömdes Samak av en domstol för att ha brutit mot grundlagen när han tog emot betalning för att medverka i ett populärt matlagningsprogram.

Beslutet från de nio domarna i författningsdomstolen innebär att den 73-årige politiske veteranen tvingas avgå som ledare för den koalition som vann valet i landet i december förra året. Men trots domen kan Samak snart vara tillbaka som landets ledare. Regeringen ska snart utse en ny premiärminister, och uppdraget kan återigen gå till Samak.

Domstolsbeslutet är dock unikt i landets historia. Ingen så högt uppsatt politiker som fortfarande suttit vid makten har tidigare fällts av en domstol. Det är heller knappast troligt att någon annan politiker i världen tvingats avgå från makten efter att ha fått ett begränsad arvode för att gästspela som tv-kock.

– Det finns något teatraliskt, overkligt och bisarrt med detta domslut, säger den tyske akademikern Michael Nelson, som är expert på thailändsk politik.

– Domstolen tvingade premiärministern att avgå för en småsak, trots att man är fullt medveten om att han kan återinstalleras av koalitionspartierna inom bara några dagar.

Men även på Bangkoks gator pågår ett politiskt drama. I samband med de regeringsfientliga protester som pågått de senaste veckorna har polisen av en del fördömts när de har försökt upprätthålla lagen, samtidigt som landet armé har hyllats för att man inte har agerat i enlighet med lagen.

Demonstranterna, som leds av Folkets allians för demokrati, PAD, inledde sina protester mot Samaks regering för tre månader sedan. I slutet av augusti intensifierades protesterna när demonstranterna inledde sin belägring av premiärministerns kansli, vilket i stort sett gjort det omöjligt för regeringen att utföra sitt arbete. Regeringens försök att få bort demonstranterna med hjälp av polisen har inte gett något resultat. PAD, som främst hämtar sitt stöd från landets välbärgade medelklass, har öppet vägrat att följa landets lagar. Deras agerande har uppmuntrats av en del akademiker, oppositionspolitiker samt vissa medier. PAD vill, sitt namn till trots, införa ett politiskt system där 70 procent av parlamentsledamöterna ska bli utnämnda till sina poster, medan enbart resterande 30 procent ska tillsättas genom allmänna val.

Ett sådant system är tänkt att sätta stopp för regeringar som Samaks och den förre premiärminister Thaksin Shinawatras. Thaksins regering störtades i en militärkupp i september 2006. Både Samak och Thaksin lyckades vinna val främst genom ett starkt stöd från den fattiga landsbygdsbefolkningen.

Domen mot Samak bevisar samtidigt att landets domstolar börjat se allvarligare på när landets politiker hamnar i intressekonflikter. – En ny ordning har införts av domstolarna. De som sitter vid makten, oavsett vilka de är, kan inte bryta mot lagen eller konstitutionen och förvänta sig att klara sig, säger Sunai Phasuk, vid den thailändska avdelningen av Human Rights Watch.

I jämförelse med de grova anklagelser som riktats mot andra thailändska politiker fälldes dock Samak för en småsak – att han tagit emot betalning för sin medverkan i tv-programmet efter att tidigare i år ha utsetts till landets ledare.

Innan dess hade Samak i flera år varit en populär tv-kock i programmet “Smaka och beklaga”. I programmet brukade Samak, som under många år varit en ledande politiker, beklaga sig över frågor som bekymrade honom samtidigt som han lagade mat.

Marwaan Macan-Markar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *