Pakistan: Talibaner förbjuds – men fortsätter verka i medierna

Peshawar, 080905 (IPS) – De taliban-inspirerade grupper som verkar i Pakistans nordvästra gränsregioner har förbjudits och deras bankkonton frusits av regeringen. Men de militanta gruppernas ledare blir ständigt citerade i de lokala medierna, och kritiker menar att rapporteringen är alldeles för okritisk.

Representanter för de militanta grupperna ringer ofta upp de lokala medierna i syfte att framföra sina åsikter till allmänheten. Efter att förbudet mot grupperna införts den 25 augusti ringde Mohammad Omar, språkrör för Tehrik-i-Taliban Pakistan, TTP, upp flera journalister för att meddela att åtgärden bara kommer att stärka dem.

– Vi har inga bankkonton. Vi har allt, men inga bankkonton, sa han till IPS.

Juristen Asma Jahangir, som är ordförande för den oberoende Pakistanska människorättskommissionen, HRCP, menar att talibanerna lärt sig att utnyttja landets medier. – Talibanerna, som utför planerade mord mot medlemmar av det civila samhället, vinner i styrka genom att synas i medierna, säger hon.

Jahangir påpekar att de militanta grupperna genomför bombattentat och självmordsbombningar, och snabbt går ut i de lokala medierna för att ta på sig ansvaret för oskyldiga människors död. Hon menar att pressen i högre grad borde koncentrera sig på att belysa de människorättsbrott grupperna begår Även Ashraf Ali, som forskar om talibanerna vid universitetet i Peshawar, menar att många lokala medier skriver alltför okritiskt om de militanta grupperna.

Detta trots att en elva år gammal antiterrorlag förbjuder medierna att ge utrymme åt terrorstämplade personer eller organisationer.

För ambitiösa journalister kan det vara förenat med direkt livsfara att intervjua ledare för de förbjudna organisationerna. De militanta grupperna kan besluta sig för att döda de journalister som enligt dem skriver ofördelaktigt. I det laglösa klandistriktet Fata har journalister dödats under mystiska omständigheter, medan andra har tvingats fly från regionen.

Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *