Swazilands kvinnor utmanar den enväldige kungen

Mbabane, 080829 (IPS) – Kvinnor i Swaziland har för första gången öppet vågat kritisera kung Mswati III för hans luxuösa leverne i detta land där så många är drabbade av sjukdomar och fattigdom.

Kritiken mot kungen kommer efter att medlemsländerna i södra Afrikas samarbetsorgan, SADC, nyligen undertecknade ett fördrag om en satsning på jämställdhet.

Fördraget uppmanar bland annat medlemsländerna att se till att hälften av alla medlemmar av regionens regeringar ska vara kvinnor år 2015.

Ett annat krav är att behandlingen och preventionen av hiv och aids ska ta kvinnors särskilda behov på större allvar. Det var ett av de krav som de fler än ett tusen demonstranter förde fram landets högsta politiker nyligen. Demonstrationen utlöstes av att 8 av kungens 13 hustrur nyligen avreste från landet i ett privat jetplan tillsammans med sina barn, livvakter och betjänter. Ryktet gör gällande att kungens kvinnor reste till Dubai för att shoppa inför monarkens kommande 40-årsdag, som infaller den 6 september. Kungen avreste samtidigt för att delta i mötet inom SADC.

Flera kvinnogrupper hade kallat samman till demonstrationen som tågade till landets finansdepartement och premiärministerns bostad. Alla demonstranter uppmanades att vara klädda i svart för att symbolisera sorg.

Detta var första gången som kvinnogrupper i landet öppet kritiserade kungen för hans slösaktiga livsstil, som indirekt finansieras av skattebetalarna. “Nu räcker det”, stod det på flera av de banderoller som demonstranterna bar. Kungens flådiga livsstil står i skarp kontrast till landets underfinansierade hälsovårdssystem och det faktum att två tredjedelar av Swazilands en miljon invånare tvingas leva på matbistånd.

Mantoe Phakathi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *