Singapore: Äktenskapsmäklare kan bli metod mot låga födelsetal

Singapore, 080828 (IPS) – Singapores regering har redan försökt förmå landets unga att gifta sig tidigare och bilda familj genom att locka med skattelättnader och bonusprogram. Men eftersom resultaten har uteblivit tycks man nu vara beredda att satsa på en form av äktenskapsmäklare i stället.

Oron över de låga födelsetalen var tydlig när premiärminister Lee Hsien Loong på nationaldagen den 9 augusti höll ett två timmar långt tv-sänt tal. Över en halvtimme av talet ägnades åt att uppmana landets ungdomar att gifta sig tidigare, och att i högre utsträckning sätta föräldraskapet före karriären.

Främst vände sig premiärministern till landets unga kvinnor i karriären. Lee berättade bland annat att han träffat två unga indiska kvinnor som berättat om hur lyckliga de var i sina äktenskap, som arrangerats av deras föräldrar. I den del av talet som hölls på kinesiska, och som riktades mot den kinesiska majoritetsbefolkningen, påpekade han att den kinesiska regeringen nu uppmanar till arrangerade äktenskap. Enligt premiärministern besöker tusentals föräldrar i Peking i hemlighet äktenskapsmäklare som hjälper dem att hitta en passande partner till deras barn. Lee sa samtidigt att han anser att de statligt finansierade kulturcentren borde överväga att starta en liknande verksamhet.

Premiärministern sa vidare att födelsetalen är särskilt låga bland den kinesiska folkgruppen, som utgör ungefär 70 procent av befolkningen. Regeringen har satsat på olika former av subventioner och skattelättnader för att förmå människor att bilda familj. Familjer erbjuds bland annat lägre skatter ju fler barn de skaffar, och arbetande kvinnor har fått större möjligheter till föräldraledighet. Lee vände sig främst mot de unga kvinnorna i sitt tal, men han beklagade samtidigt att många män tycks vara dåliga på att ta sitt föräldraansvar. Premiärministern sa vidare att regeringen kan komma att införa åtgärder för att uppmuntra till ett mer delat föräldraskap.

Kalinga Seneviratne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *