Thailand: Protesterna mot regeringen fortsätter

Bangkok, 080901 (IPS) – Tusentals demonstranter fortsätter att kräva den thailändska regeringens avgång. Men få studenter deltar i protesterna.

Somchit Suwanasay, 64, är en av närmare 30 000 demonstranter som under snart en vecka har varit samlade utanför parlamentet för att kräva premiärminister Samak Sundaravejs avgång. Belägringen har gjort det omöjligt för koalitionsregeringen att utföra sitt uppdrag. – Jag är här eftersom jag är en god medborgare och vi måste göra det som är rätt för landet, säger småföretagaren Somchit, som är bördig från den centrala provinsen Nakhon Sawan.

Hon är en av många kvinnor som deltar i protesterna, som sammankallats av den regeringsfientliga organisationen PAD.

– Om PAD får sin vilja igenom så kommer vi till sist att få en bra regering i stället för en som försvarar korruption.

Många av demonstranterna är klädda i gula kläder, kungens färg, för att visa sin lojalitet med landets monark – som PAD säger sig försvara. Flera av deltagarna har sedan länge ingått i PAD:s kampanj, som inleddes redan i maj i år. Sedan dess har organisationen genomfört otaliga manifestationer mot regeringen. PAD:s kampanj betraktas som ett moraliskt korståg och dess främsta måltavla är den förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han lever för närvarande i exil i London för att undgå att åtalas för ett antal korruptionsbrott i Thailand.

PAD menar att Samaks regering, som vann det allmänna valet i december förra året, egentligen styrs av Thaksin. Kampanjen mot regeringen har underblåsts av det privata mediebolaget ASTV, som ägs av mediemogulen Sondhi Limthongkul, som samtidigt är en av PAD:s fem ledare. Via sina tv- och radiostationer har bolaget fört ut ett starkt regeringskritiskt budskap. I början av år 2006 ledde PAD protesterna mot den dåvarande premiärministern Thaksins regering, med anklagelser om maktmissbruk, nepotism och korruption. Protesterna banade väg för landets 18:e militärkupp, som genomfördes i september samma år. Thaksins regering ersattes sedan av en militärjunta under de nästkommande 15 månaderna.

Naruemon Thabchumpon, samhällsvetare vid Chulalongkorn-universitetet i Bangkok, menar att PAD stöds av många äldre thailändare som menar att de har en moralisk plikt att agera.

– Denna konflikt mellan regeringen och PAD handlar inte om demokrati, den handlar om moral, säger hon.

Naruemon Thabchumpon menar att många PAD-medlemmar saknar förtroende för demokratin.

– De vill att moraliska och goda människor ska utses för att styra landet.

De pågående protesterna har också visat att den finns en spricka mellan generationerna i landet. Landets ungdomar, däribland universitetsstudenterna, har inte ställt sig bakom de pågående protesterna i samma omfattning som man tidigare gjort i ett antal folkliga protester. Både 1973 och 1992 gicks studenter i spetsen för avsättandet av de auktoritära militärregimer som tagit makten genom statskupper.

Marwaan Macan-Markar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *