Honduras går med i Alba

Tegucigalpa, 080827 (IPS) – Honduras blir den sjätte medlemmen i Alba, det bolivariska alternativet för Amerika. Men beslutet kritiseras hårt av landets näringsliv och högerpartier.

Honduras president Manuel Zelaya undertecknade på måndagen medlemskapet i Alba tillsammans med Venezuelas president Hugo Chávez.

Det var Chávez som lanserade Alba, som nu har sex medlemmar – Bolivia, Kuba, Dominica, Honduras, Nicaragua och Venezuela.

Alba lanserades i Argentina år 2005, som ett alternativ till den “nyliberala” modellen.

Chávez hyllade president Zelaya för att denne “trots demoniseringen av Alba” låtit Honduras gå med i sammanslutningen.

President Zelaya sa att undertecknandet var en fri handling, utförd av ett land som inte behöver be någon annan om tillåtelse.

– I dag tar vi ett steg mot att bli en mittenvänster-regering och om någon ogillar det så tar vi bara bort ordet “mitten” och behåller den andra delen, sa Zelaya.

Honduras planer på att gå med i Alba har de senaste veckorna förorsakat en häftig debatt mellan landets höger- och vänsterkrafter. Representanter från landets näringsliv vägrade delta i måndagens ceremoni, med hänvisning till att undertecknandet är ett hot mot den fria företagsamheten och det centralamerikanska frihandelsavtalet med USA.

Motståndet från landets konservativa krafter leddes av den tidigare presidenten Ricardo Maduro, som bland annat varnat för att medlemskapet i Alba riskerar att leda till att fler honduranska emigranter deporteras från USA. Maduro har även sagt att man “inte ska bita den hand som föder en”, med hänvisning till USA.

Thelma Mejía

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *