Serbisk frustration efter Kosovos självständighetsförklaring

Belgrad, 080219 (IPS) – Kosovos självständighetsförklaring har mötts av frustration och många protestdemonstrationer i Serbien. Men många serber oroar sig också för hur frågan om Kosovo ska påverka landets framtida internationella relationer.

Serbiska demonstranter menar att landet blivit bestulna på Kosovo, och under måndagen hölls flera nya protestmöten i landet. På söndagskvällen attackerade serbiska ungdomar USA:s och Sloveniens ambassader och krossade fönsterrutor samt kastade sten mot polisen. Slovenien är för närvarande EU:s ordförandeland. Även två McDonalds-restauranger i Belgrad utsattes för vandalisering. – Känslorna är heta, vilket är begripligt, men den stora frågan är vad som ska hända nu. Livet i landet kan inte avstanna på grund av frågan om Kosovo, säger Vojin Dimitrijevic, professor i internationell rätt.

För många serber är den stora frågan vilken väg landet nu ska slå in på. De hårda orden från landets premiärminister Vojislav Kostunica, som anklagat EU och USA för att med “illegala” metoder ha bidragit till “den falska staten Kosovo”, ses av många serber som ett hot mot landets fortsatta integration i det internationella samfundet. – Kosovo-frågan kan få en mycket negativ inverkan på Serbiens framtid. Jag är orolig för en försämrad ekonomisk utveckling och är orolig för att vi ska bli isolerade, säger översättaren Sasa Visacki från Belgrad. Visacki menar att det finns en risk för att landet ska bli allt för beroende av Ryssland.

Den senaste tiden har Kostunica i sina försök att få stöd för Kosovo-frågan närmat sig Ryssland, och därmed samtidigt fjärmat sig från EU. Den serbiska regeringen förbereder sig nu på att minska sina diplomatiska kontakter med de länder som erkänner Kosovos självständighet. Men enligt statsvetaren Jovan Teokarevic skulle en försämrad relation till USA och EU på inget sätt hjälpa landet. – Det skulle vara ett dåligt val, eftersom Ryssland inte är vårt grannland, och att isolera sig har aldrig varit framgångsrikt. Vi var där på 90-talet och har knappt återhämtat oss ännu, sa professor Teokarevic i ett populärt nyhetsmagasin på tv-kanalen B92. Teokarevic påminde om de år då Serbien var utsatta för internationella sanktioner som slog mycket hårt mot landets ekonomi. I Serbien väntar man samtidigt på hur grannländerna ska reagera på Kosovos självständighetsförklaring.

Kroatiens president Stipe Mesic var försiktig i sina första uttalanden i den kroatiska televisionen, och landets utrikesdepartement har meddelat att man noggrant kommer att följa hur andra länder agerar innan man tar ett slutgiltigt beslut om man ska erkänna Kosovo.

På Serbiens gator känner dock många förbittring. Den kosovoserbiska trebarnsmamman Milijana Stankovic säger till IPS att hon känner sig djupt nedstämd.

– Jag vet att jag inte kommer att kunna återvända hem och det är deprimerande. Men vi är ett litet folk som kämpar för att klara vårt dagliga liv här i Serbien, och det enda verkligt viktiga är att vi får behålla vår fred och stabilitet här, säger hon.

Vesna Peric Zimonjic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *