Irak: Eviga strömavbrott tycks sakna slut

Baquba, 080218 (IPS) – De ständiga strömavbrotten i den irakiska staden Baquba slår hårt mot näringslivet och befolkningen.

I Diyala-provinsen, strax norr om Bagdad, har befolkningen tvingats vänja sig vid mörkret. Ända sedan landet under Saddam Husseins tid vid makten drabbades av internationella sanktioner under 1990-talet, har provinsen och dess huvudstad Baquba fått leva med återkommande strömavbrott. När USA sedan störtade regimen år 2003 trodde de flesta att situationen skulle förbättras. – Jag var glad över USA:s invasion eftersom jag trodde att problemen med elförsörjningen skulle bli lösta, och att vi skulle få det som man har det i andra länder, säger Abdul-Kareem Hasan, affärsman i Baquba. Men löftena om en återuppbyggnad infriades inte, och nu är strömavbrotten till och med fler än innan invasionen. I vissa städer har befolkningen bara tillgång till el någon eller ett par timmar om dagen. Ibland inträffar veckolånga strömavbrott, och människor tvingas försöka skaffa sig alternativa elkällor, som elgeneratorer. I Bagdad kan det betyda att eltillgången blir en mycket dyr affär, ovanpå de redan höga matpriserna. Många familjer har därför helt enkelt inte råd. Många är arga på regeringen, som inte lyckats få bukt med de ständiga strömavbrotten.

– Om regeringen menade allvar så skulle det lätt ha kunnat ordnat upp elproblemen, säger Abdullah Jumeel i Baquba . På arbetsplatserna drabbas man hårt av de återkommande problemen, berättar smeden Jabar Ameen för IPS.

– Vi behöver el till våra maskiner, och ibland får vi gå hem igen utan att ha kunnat arbeta alls. Utan el, inget arbete – och inga pengar.

Bara de företag som har råd att skaffa stora elgeneratorer kan vara säkra på att hålla driften igång. Många av de mindre företagen har istället tvingats slå igen, vilket förvärrat den redan utbredda arbetslösheten i landet. Problemen förvärras ytterligare av att bränslepriserna bara har fortsatt att stiga. – Vi skulle kunna ha en enkel generator till det nödvändigaste, men bränslet är för dyrt, berättar Radhi Kadhim. Strömavbrotten har skapat förbittring bland många. Inget blir hellre bättre av att man på nätterna kan höra hur en del grannarna har råd att låta elgeneratorerna stå och brumma. – Jag drömmer om att kunna vakna och ta en varm dusch, berättar en Baquba-bo.

– Men jag har tröttnat på att klaga på elbristen. Ingen kan stå ut med att leva i Irak, som numera är ett land nere på stenåldern.

Allra jobbigast är situationen på sommaren, då värmen kan stiga till över 55 grader.

– När en familj har ett nyfött barn så kan de anhöriga få sitta hela nätterna och försöka fläkta barnet för att få det att sova, berättar sjuksköterskan Safiya Hadi som arbetar vid Baqubas sjukhus.

Efter en kall vinter väntar befolkningen nu på ytterligare en jobbig sommar.

(*Ahmed, IPS-korrespondent i Diyala-provinsen, samarbetar med Dahr Jamail som tidigare skrev inifrån Irak men som nu är baserad i USA.)

Ahmed Ali och Dahr Jamail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *