Sri Lanka: Brutaliteten når nya nivåer

Colombo, 071109 (IPS) – Det återigen uppblossade inbördeskriget i Sri Lanka har lett till att brutaliteten nått nya nivåer. Nyligen visades de nakna liken av tamilska rebeller upp för allmän beskådan.

FN:s tortyrrapportör Manfred Novak skrev nyligen i en rapport att tortyr används “rutinmässigt” i Sri Lanka – i synnerhet av de grupper som arbetar med så kallad terroristbekämpning. Anklagelsen har tillbakavisats av landets människorättsminister Mahinda Samarasinghe, som istället hävdar att landet bedriver en “nolltolerans” mot tortyr. Men regeringens påståenden i fråga om tortyr och mänskliga rättigheter är inte helt övertygande. Till en början förnekade myndigheterna även de rapporter som kom om att liken efter medlemmar av den tamilska separatistgerillan LTTE nyligen visades upp för allmänheten.

Men sedan började bilder på händelsen att spridas. Ögonvittnen har berättat att liken efter rebellerna, som dödats vid ett angrepp mot en flygbas i Anuradhapura den 23 oktober, hade transporterats på ett öppet släp bakom en traktor från flygbasen till bårhuset. Videoupptagningar har sedan bekräftat att allmänheten kunde samlas runt släpet för att beskåda de döda kropparna. – Detta borde aldrig ha fått inträffa. Det är en hjärtlös handling i strid mot internationella konventioner, säger Sunanda Deshapriya vid tankesmedjan Centre for Policy Alternatives i Colombo till IPS. Deshapriya menar att uppvisningen av liken ingår i en vidare process.

– Under de senaste 20 månaderna har vi bevittnat hur de medborgerliga rättigheterna undergrävts med hänvisning till bekämpandet av terrorister, säger han. FN-rapportören Novak föreslog i sin rapport att FN inrättar ett kontor på Sri Lanka med en människorättskommissionär som får rätten att besöka landets häkten och fängelser för att utreda anklagelser om missförhållanden. Även FN:s människorättskommissarie Louise Arbour, som också hon besökte landet i oktober, har ställt sig bakom detta förslag. Men landets regering har motsatt sig förslaget och är fast beslutna att militärt besegra den tamilska gerillan LTTE, som under två decennier fört en väpnad kamp för självständighet för tamilerna i landets norra och östra delar. Efter hårda strider förklarade armén i juli att gerillan hade förlorat kontrollen över alla landets östra delar, och att man nu skulle inrikta sin offensiv mot tamilernas fästen i norr. Men samtidigt som striderna har förflyttats norrut har LTTE visat sig kapabla att leva upp till sitt löfte om att föra konflikten även i den sydliga singalesiska delen av landet. I samband med att LTTE angrep flygbasen i Anuradhapura förstördes flera flygplan och helikoptrar, och minst 14 regeringssoldater dödades. Samtidigt dödades 20 rebeller och vissa av de dödade lades upp på det traktorflak som sedan fanns för allmänhetens beskådan.

Attacken var den tredje där LTTE angrep militära mål med flygunderstöd sedan i mars.

Enligt landets försvarsdepartement har fler än 70 000 människor dödats i det långvariga inbördeskriget.

Sedan Rajapakse kom till makten har striderna intensifierats. Två försök till fredssamtal har misslyckats efter att LTTE ställt som villkor att landets tamilska minoritet, som utgör 8,5 procent av de 20 miljoner invånarna, ska få en separat stat. Rajapakses regering vägrar gå med på en uppgörelse som innebär en delning av landet och har istället satsat på att lösa konflikten med militär kraft. – Men regeringens segrar österut har följts av att striderna spridits i norr och även i söder, säger Jehan Perera, ordförande för organisationen National Peace Council i Colombo. En fortsatt offensiv från militären kommer enligt Perera bara att leda till att dödssiffrorna skjuter i höjden.

– Det är tragiskt att historien upprepas med katastrofala konsekvenser för människors liv och landets ekonomi. Men militären och landets politiska ledare tycks inte kunna lära sig av historien, säger Perera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *