UAE: Ny lag ska skydda hushållsarbetare

Dubai, 071112 (IPS) – Efter år av kritik från både lokala och internationella människorättsorganisationer ska Förenade arabemiraten, UAE, lagstifta för att förbättra villkoren för landets hushållsarbetare.

De arbetslagar som för närvarnade existerar i UAE omfattar inte de cirka 600 000 hushållsarbetarna i landet, vilket gör dem mycket sårbara för utnyttjning och våld.

Majoriteten av hushållsarbetarna är kvinnor och kommer från andra länder, de flesta från Sri Lanka, Bangladesh, Indonesien och Filippinerna.

Nu ska representanter från inrikesdepartementet, arbetsdepartementet och justitiedepartementet i enlighet med inhemsk och internationell lagstiftning utarbeta ett lagförslag, som bland annat ska reglera lönenivåer, arbetstid, husrum och rätt till vård. Den nya lagen ska gälla personer som jobbar i andras hem, såsom städare, sköterskor, barnpassare, husor, chaufförer och trädgårdsarbetare, och för vissa arbetare i den offentliga sektorn, däribland fastighetsskötare.

UAE har länge fått utstå hård kritik för det bristande skyddet av hushållsarbetares rättigheter. Flera rapporter har under de senaste åren vittnat om att många av arbetarna befinner sig i en slags gisslan-situation i förhållande till arbetsgivare och agenter, och att det är vanligt att de utsätts för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp, hålls inspärrade mot sin vilja och till och med säljs av människohandlare. I vissa extrema fall har det konstaterats att hushållsarbetare jobbat i genomsnitt 100 timmar per vecka under året, och knappt fått någon semester. – Den ihärdiga kampen för att hushållsarbetare ska behandlas som andra arbetare tycks äntligen bära frukt, säger sociologen Rima Sabban, som är verksam i Dubai.

– Vårt samhälle är beroende av hushållsarbetarna, och deras rättigheter måste erkännas. Även om regeringen agerar i senaste laget är det nya initiativet berömvärt, fortsätter Sabban, som dock påpekar att det är först när lagen tillämpas på ett effektivt sätt som den kommer att vara värd någonting.

Under året har flera av de länder som exporterar arbetskraft till UAE infört lagar för att förbättra hushållsarbetarnas villkor. Bland annat har Filippinerna dubblerat minimilönen för hembiträden, som sedan mars är satt till 1 500 dirham (motsvarande cirka 2 500 kronor).

Meena Janardhan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *