Afrika: Bakslag i kampen mot polio

Genève, 040624 (IPS) – Poliovirus har spridit sig från Nigeria till den konfliktdrabbade Darfur-regionen i västra Sudan. Trots att utsikterna för bara några månader sedan var goda för att utrota sjukdomen helt och hållet fruktar man nu en ny stor epidemi.

Det globala initiativet för att utrota polio, en allians av privata och offentliga organisationer, har slagit larm om den hotande epidemin, efter rapporter om att ett barn har drabbats av förlamning i Darfur, samtidigt som antalet poliosmittade ökar snabbt i Nigeria.

Folket i Darfur, som har drabbats av en konflikt som kan utvecklas till ett folkmord på folkgrupperna fur, masaalit och zaghawa, lider av allvarlig brist på mat och svåra hälsoproblem.

Men liksom resten av Sudans 33 miljoner invånare har Darfurs varit förskonat från polio under de senaste tre åren.

Kul Gautman, biträdande chef för FN:s barnfond Unicef, säger att det nya poliofallet är “en tragedi för regionens barn, som redan drabbats av flera tragedier”.

I Nigeria, med en befolkning på mer än 120 miljoner, har 257 barn drabbats av förlamning på grund av polio sedan vaccinationskampanjerna stoppats i norra delen av landet.

I norra Nigeria får barnen fortfarande inte rutinmässigt vaccination mot polio, så de är till stor del oskyddade mot sjukdomen, säger David Heymann, talesman för Världshälsoorganisationens polioutrotningsenhet.

– Polio exporteras från Nigeria till länder i Väst- och Centralafrika som har en väldigt låg skyddsnivå mot polio. Som ett resultat av det finns nu polio i tio länder i de regionerna, säger Heymann.

– Det innebär att uppskattningsvis 74 miljoner barn riskerar att drabbas av polio. Och de som inte är vaccinerade löper såklart störst risk.

Bakom det globala initiativet för att utrota polio står WHO, Unicef, USA:s center för sjukdomskontroll och Rotary.

Alliansen hade hoppats att sjukdomen skulle vara utrotad i slutet av det här året. I slutet av 2003 hade polioviruset fäste bara i sex länder – Nigeria, Indien, Pakistan, Niger, Afghanistan och Egypten.

Trots de nya hoten så finns det fortfarande en möjlighet att utrota sjukdomen till slutet av året, men det kommer att kräva extraordinära åtgärder, säger Unicef-företrädaren Gautman.

Strategin är nu att “upprätta en immunologisk barriär, en mur för att hindra att viruset sprider sig från Nigeria till de delar av Afrika som har blivit poliofria”, säger Bruce Aylward, global koordinator för initiativet.

Alliansen planerar att vaccinera av 74 miljoner afrikanska barn i oktober och november. Men för det behövs ekonomiska resurser.

– Det kommer att krävas ytterligare 100 miljoner dollar under de kommande två åren, och 25 miljoner måste komma innan augusti, om vi ska kunna begränsa skadeverkningarna av epidemin, säger Aylward.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *