Global vapenexport hot mot millenniummålen

Bryssel, 040623 (IPS) – Arbetet med att nå upp till millenniummålen undermineras av de vapenexporterade länderna, genom att viktiga resurser går förlorade. Det skriver organisationerna Oxfam International och Amnesty International i en ny rapport.

Enligt de båda organisationerna innebär vapenförsäljningen att “resurser till områden som hälsovård och utbildning avleds samtidigt som befolkningarnas mänskliga rättigheter och säkerhet försvagas”.

I rapporten “Vapen eller tillväxt”, som släpptes på tisdagen, skriver man att sex utvecklingsländer lägger större summor på vapen än de sammanlagda utgifterna för hälsovård och utbildning. Länderna som pekas ut är Oman, Syrien, Burma, Pakistan, Eritrea och Burundi. – Regeringarnas misslyckande att hålla sina egna löften kring vapenexporten betyder att barn förnekas utbildning, aidssjuka inte ges behandling och tusentals människor dör i onödan, säger Oxfams ordförande Barbara Stocking i ett uttalande på tisdagen. Enligt rapporten skulle utgifterna som går till vapeninköp i Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Afrika ha kunnat användas för att i länderna ge varje barn tillgång till skolgång och minska barndödligheten med två tredjedelar fram till år 2015. De så kallade millenniummålen antogs av FN:s generalförsamling i september år 2000. Bland målsättningarna som ska uppfyllas innan år 2015 ingår en halvering av fattigdomen och en ökad tillgång till utbildning i utvecklingsländerna. I sin gemensamma rapport skriver Oxfam och Amnesty att det är “chockerande” att så få regeringar betänker vilka effekter deras vapenexport får, samt att “resurser avleds från kampen mot fattigdomen och resultatet blir miljontals människors lidande”.

År 2002 stod vapenleveranserna till Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Afrika för två tredjedelar av all vapenhandel i världen. Av alla vapen som exporterades till dessa regioner kom 90 procent från de fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd.

I rapporten kräver organisationerna att ländernas regeringar bör komma överens om ett internationellt avtal som kontrollerar vapenhandeln och säkerställer en hållbar utveckling.

Stefania Bianchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *