USA: "Inga misstag, inga överdrifter, inga lögner"

Washington, 040622 (IPS) – ”Anledningen till att jag insisterar på att det fanns en koppling mellan Irak, Saddam och al-Qaida”, förklarade den amerikanske presidenten George W. Bush i torsdags, ”är att det fanns en koppling mellan Irak och al-Qaida”.

Det är vad man inom logiken kallar en tautologi – en ”meningslös upprepning” enligt ordboken – men det är också en indikation på hur Bush-administrationen väljer att försvara sig mot ett växande antal skandaler och anklagelser om vilseledande uppgifter.

Upprepning och att skylla på medierna – en väl beprövad taktik som särskilt vicepresidenten Dick Cheney och försvarsministern Donald Rumsfeld är förtjusta i – är återigen på modet.

Det var exempelvis Cheney som sa att det var ”upprörande” och ”illvilligt” då New York Times rapporterade att 11 september-kommissionen hade kommit fram till att det inte fanns någon koppling mellan Saddam Hussein och al-Qaida. Cheney är en av dem som mest aggresivt har hävdat att Saddam samarbetade med Usama bin Ladin under flera års tid.

Och Rumsfeld å sin sida hävdade att mediernas rapportering om övergrepp mot irakiska fångar var både felaktig och farlig.

– Antydningen som finns är att den amerikanska regeringen medvetet ägnat sig åt tortyr, och det är inte sant, sa Rumsfeld, trots att läckta pm från Pentagon, justitiedepartementet och Vita huset ger förslag om hur man kan kringgå USA:s lagar och internationella överenskommelser om tortyr i ”kriget mot terrorismen”.

Som ett avlägset eko av de anklagelser som riktades mot medierna under Vietnamkriget sa Rumsfeld också att reportrar och redaktörer ”som sitter i sina luftkonditionerade rum” skulle bära skulden om USA misslyckas i Irak.

Den taktik som administrationen tycks ha valt för att hantera situationen är att helt enkelt fortsätta att hävda att den aldrig har gjort några misstag, att den aldrig har överdrivit, förvrängt fakta eller ljugit om någonting någonsin, och att hoppas att om man bara upprepar det tillräckligt ofta och tillräckligt högt så kommer folk till sist att tro på det.

– Just nu är Vita husets inställning ärligt talat bisarr, säger Daniel Benjamin, antiterror-expert i Bushs företrädare Bill Clintons administration, till Los Angeles Times angående Bushs uttalande om al-Qaida och Saddam Hussein.

– De upprepar sig bara, i stället för att erkänna att de hade fel.

Den oberoende 11 september-kommissionen kom fram till att bin Ladin visserligen ”utforskade möjligheten att samarbeta med Irak” under sin tid i Sudan, 1994, men att Irak aldrig gav någon respons, och att inget samarbete någonsin etablerades.

Efter sin tautologi fortsatte Bush med att hävda att administrationen aldrig har sagt att attackerna den elfte september utfördes i samarbete mellan Saddam och al-Qaida. ”Vi sa att det hade förekommit ett antal kontakter mellan Saddam Hussein och al-Qaida”, sa Bush.

Det ger naturligtvis upphov till en rad frågor, bland annat när det gäller definitionen av ett förhållande mellan två parter. Betyder ”ett antal kontakter” att det finns en ”koppling” eller ett ”förhållande”, i synnerhet när den ena parten aldrig svarar den andra? – När jag var 15 och hela tiden frågade Mary Beth om hon ville gå ut med mig, och hon alltid avböjde artigt, skulle det ha varit svårt för mig att beskriva det som ett ”förhållande”, hur gärna jag än skulle vilja, sa en medarbetare i kongressen tidigare i veckan.

Men det som är ännu mer anmärkningsvärt är att Bushs uttalande går rakt emot vad som har sagts tidigare. Just innan man invaderade Irak, till exempel, sa presidenten att Irak hade skickat experter på bombframställning och dokumentförfalskning för att arbeta med al-Qaida, och att Irak hade ”gett al-Qaida utbildning i kemiska och biologiska vapen”. Det är ett förhållande som sträcker sig bra mycket längre än bara ”kontakter”.

Och även om Bush förnekar att administrationen någonsin har hävdat att Saddam Hussein varit inblandad i attackerna, skriver han själv i sitt brev till kongressen den 19:e mars 2003 – då han informerade kongressen om att attacken mot Irak hade inletts – att kriget är tillåtet enligt den lagstiftning som godkänner militära insatser mot de som ”planerade, utförde eller hjälpte till i terroristattackerna den elfte september 2001”.

Dick Cheney, som är den som hela tiden har varit mest aggressiv i försöken att hävda en koppling både mellan Saddam och al-Qaida och mellan den irakiske ex-diktatorn och terrorattackerna den elfte september har också varit ivrigast i att lyfta fram uppgifterna om ett möte i Prag mellan ledaren för kaparna, Mohammed Atta, och en högt uppsatt man i den irakiska underrättelsetjänsten, fem månader innan attackerna.

Uppgifterna bygger på en enda tjeckisk underrättelsekälla. 11 september-kommissionen, som har haft tillgång till listor över Attas mobilsamtal, vittnesmål från den irakier han skulle ha träffat, samt bilder av Atta vid den tidpunkt då han skulle ha befunnit sig i Prag, drar slutsatsen att mötet aldrig har ägt rum.

Men trots det sa Cheney i torsdags att han fortfarande inte är övertygad. ”Det har aldrig bevisats”, sa vicepresidenten. Cheneys behandling av frågan leder tanken till de kunskapsteoretiska gåtor som Rumsfeld ägnar sig åt – att det finns det ”kända okända” och det ”okänt okända” – det som ”vi inte vet att vi inte vet”. Sådana spekulationer verkade allt mer vara på sin plats sedan människorättsorganisationen Human Rights Watch avslöjat att Washington håller ett okänt antal personer inspärrade på upp till ett dussin olika platser i Mellanöstern, Sydasien, ombord på fartyg i Indiska oceanen och på andra ställen. Deras existens har inte avslöjats varken för Röda korset eller för kongressen.

Rumsfelds utfall mot pressen kom faktiskt just under en presskonferens där han erkände att en irakisk fånge – en av 13 så kallade ”spökfångar” som Human Rights Watch har upptäckt – hade hållits utanför alla register under sju månader, uppenbarligen för att Röda korset inte skulle få reda på var han befann sig.

Om detta stämmer är det ett tydligt brott mot Gèneve-konventionen. Justitieministern John Ashcroft vägrar dock lämna ut ett pm från justitiedepartementet som klargör för Vita huset att tortyr kan vara befogad i förhör som hänger samman med kriget mot terrorn.

Det, och ett annat pm som läckt ut till pressen, säger att folkrättens förbud mot tortyr kan strida mot USA:s grundlag, samt att presidenten har rätt att sätta sig över såväl internationella konventioner som amerikansk lagstiftning mot tortyr.

Sådan oinskränkt makt är naturligtvis helt i linje med tanken om att det finns en koppling mellan al-Qaida och Saddam Hussein, eftersom presidenten i Amerikas förenta stater säger att det finns det.

Analys av Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *