Kanada: Bombhot för billiga bostäder

Ottowa, 040112 (IPS) – Två bombhot ledde till att hundratals människor evakuerades i Montreal under förra veckan. Sex misstänkta bomber hade placerats ut på byggarbetsplatser i Montreals arbetarkvarter där man håller på att uppföra bostadsrätter.

De misstänkta bomberna innehöll dock inget sprängämne och ingen kom till skada. En grupp som kallar sig “Kommittén mot förborgligandet av staden” har tagit på sig ansvaret för bombhoten.

Gruppen skriver i ett meddelande som skickats till medierna att bombhotet var en protest mot att man bygger dyra lägenheter i det tredje fattigaste området i Kanada. “Det är skamligt. Vi behöver billiga bostäder. Vi har fått nog av att kastas ut från våra områden av de rika, deras lyxlägenheter och deras små, hippa kaféer”.

Många boende i området runt byggarbetsplatsen tycker att gruppens taktik är väl extrem men håller med om att de planerade nybygget, där en lägenhet kommer att kosta upp mot 600 000 kronor, inte är svaret på deras bostadsproblem.

Lucia Kowaluk, som har arbetat som socialarbetare i Montreal i 40 år, säger att bostadspriserna i staden tvingar familjer med tre barn att bo i ettor.

Prisstegringen har eskalerat de senaste tre åren och många människors hyror har dubblerats, säger hon. Dessutom har värdarna börjat kräva depositioner och bonusbetalningar när en hyresgäst skriver på ett nytt kontrakt.

Montreal är den sista av de kanadensiska storstäderna som upplever att stadskärnan renoveras och säljs ut. I Toronto, landets största stad, renoverades de flesta husen i fattigare innerstadsområden redan under 70- och 80-talet. Låginkomstfamiljerna drevs då till fattiga förorter utanför staden.

Före det var trenden att medel- och höginkomsttagare flyttade till fina förorter. De som idag vill bo i city är ofta välutbildade par utan barn som vill bo nära det kulturella utbudet och som är villiga att satsa pengar på att göra designerhem av arbetsklassbostäder.

Mark Bourrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *