Politisk klyfta mellan Kanada och USA

Ottawa, 030302 (IPS) – Efter att den kanadensiska premiärministerns talesman i höstas kallat USA:s president George W. Bush för “idiot” visade opinionsundersökningar att närmare hälften av landets befolkning hyste samma åsikt. USA:s politik har fått många kanadensare att ifrågasätta det sydliga grannlandet.

I onsdags hördes en regeringsmedlem muttra om “de förbannade amerikanerna”. “Jag hatar dom jävlarna”, fyllde krigsmotståndaren Carolyn Parrish, från premiärminister Jean Chretiens liberala parti, på. Enligt författaren och journalisten Lawrence Martin, som skrivit mycket om relationerna mellan USA och Kanada, råder ingen fientlighet mot USA:s befolkning. Däremot finns det en politisk klyfta mellan länderna. Relationerna mellan länderna har de senaste 50 åren gått upp och ner. Den verkliga lågpunkten var sannolikt under Vietnamkriget då USA:s president Nixon på ett inspelat band kunde höras kalla den kanadensiske premiärministern Pierre Trudeau för ''den skithögen”. Efter terrorattackerna den elfte september förra året visade dock många kanadensare sitt stöd för grannlandet genom att hissa den amerikanska flaggan. Martin anser att klyftan mellan länderna i grunden beror på att den amerikanska regeringens konservatism krockar med den kanadensiska liberalismen.

– Kritiken mot USA handlar om att de högerinriktade republikanerna kontrollerar regeringen.

– När demokraterna sitter vid makten är anti-amerikanismen ingen stor sak här, däremot stör sig kanadensarna på den krigshetsande högerns retorik.

En del kanadensare som besöker USA klagar på dåligt bemötande från de amerikanska gränsvakterna. Dessutom har man i landet kunnat läsa anti-kanadensiska artiklar i konservativ amerikansk press – Du kan vara säker på att om du läser en artikel i amerikansk press kommer den att handla om att Kanada är en frizon för terrorister, eller också framställs vi som svaga eller naiva, säger en kanadensisk parlamentsledamot. Den konservative debattören och tidigare diplomaten L. Ian MacDonald menar dock att många kanadensare i grunden är avundsjuka på USA:s makt och rikedomar.

– Trots att vi lever under amerikanskt skydd och livnär oss på den vinst vi får genom handel med dem, så är kanadensarna förbittrade över amerikanerna.

Mark Bourrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *