Storbritannien: Längre fängelsestraff, fler fångar

London, 030303 (IPS) – Storbritannien har nu fler fångar per capita än något västeuropeiskt land, och har till och med gått förbi länder som Libyen och Malaysia.

139 av 100 000 britter sitter i fängelse. I Libyen är det 127 av 100 000 invånare och i Malaysia 121 per 100 000, enligt en rapport från det brittiska inrikesdepartementet. Rapporten visar att Storbritannien för första gången gått förbi Portugal, som tidigare varit det land i Västeuropa som haft flest fångar per invånare.

Den siffra som beskriver hur många invånare per 100 000 som sitter i fängelse kallas fångtal. USA är det land i världen som har högst fångtal – 700, enligt kriminalvårdens statistik för 2000. Sverige hade samma år ett fångtal på 65. De övriga nordiska länderna ligger något lägre – Finland hade 50 fångar per 100 000 invånare, Danmark och Norge 60.

Ökningen av antalet fångar i Storbritannien tros bero på att landets politiker har förändrat lagstiftningen för att övertyga väljarna om att man är hård mot brottsligheten. I och med det ökade det genomsnittliga fängelsestraffets längd från 21 till 26 månader under förra året.

Pierre Victor Tournier, expertkonsult vid Europeiska rådets avdelning för kriminalvårdssamarbete, menar att längre strafftider är ett problem som finns över hela Europa.

– Den vanligaste orsaken till att antalet fångar växer är att strafftiderna blir längre. Det gäller till exempel i Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg och Norge.

Tournier påpekar också att överbeläggning är ett växande problem för Europas fängelser. Mer än hälften av de 15 EU-länderna har överbelagda fängelser. I Portugal och Italien är 90 respektive 85 procent av fängelserna överbelagda, enligt Tournier.

Abraham Lama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *