En dag i Afrika fångad i bilder

Johannesburg, 021217 (IPS) – En ny stor fotobok tar sig an den stora uppgiften att beskriva Afrika i bilder. 100 fotografer har under en dag arbetat med att skildra den stora kontinenten.

Boken A Day in the Life of Africa bygger på samma tema som bästsäljaren A Day in the Life of America. Det är en 300-sidig bok i coffeetable-format.

Inget dokumentärt verk om Afrika kan bortse från de stora problem som finns på kontinenten. Och här finns foton som berättar om aidskatastrofen, om krig och fattigdom. Men det stora temat är människorna och deras dagliga liv.

Här finns bilder av den livliga hamnen i Djibouti, av ett tåg lastat med järnmalm som skär igenom Saharas sand.

Andra bilder berättar om människors arbete – järnvägsarbetare i Moçambique, angolanska oljearbetare och den nya rikedomen hos svarta företagsledare i Sydafrika.

En liten flicka kommer bärande på sin skolbänk i Kuito i Angola, förbi gamla koloniala byggnader.

Många av kontinentens marknader skildras i foton, från det tindrande skenet vid en marknadsplats i Marrakesh till de stora högarna av mörkröda tomater vid Oshodi-marknaden i Lagos. Men i A Day in the Life of Africa finns också starka bilder av de nygrävda gravarna vid begravningsplatsen i Chunga där i genomsnitt 50 nya offer för aidsepidemin begravs dagligen. Boken avslutas med att dagen närmar sig sitt slut, med en serie bilder tagna på natten vid pyramiderna i Egypten.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *