Traditionen utmanas i Swaziland

Johannesburg, 021125 (IPS) – Det lilla kungadömet Swaziland har skakats av en skandal den senaste månaden. Det började med att kung Mswati III såg en vacker flicka på en dansuppvisning och utsåg henne till sin elfte fru.

Kungen skickade, som traditionen i landet bjuder, tre sändebud för att hämta hem den tilltänkta, 18-åriga Zena Mahlangu, till sitt palats. Men moderna traditioner utmanade det gamla levnadssättet i Swaziland – flickan ville inte gifta sig med kungen och när sändebunden tog henne med sig anklagade hennes mor kungen för kidnappning. Det har skapat en häftig debatt i landet.

En del av opinionen stödjer modern och hävdar att kungens sätt att välja en brud strider mot den unga kvinnans rätt att själv välja partner.

Även i grannlandet Sydafrika har frågan skapat debatt – en debatt som handlar om huruvida vissa kulturella sedvänjor verkligen ska bevaras.

Flickan fördes till ett av kungens gästhus, där hon hölls isolerad från sin familj och sina vänner. Men hon kunde trots det hålla kontakten med sin familj – och sin pojkvän – genom sin mobiltelefon. Hennes meddelanden från palatset uttryckte förvirring och samtidigt som hennes mor dragit bortförandet inför domstol framträdde Mahlangu vid sidan av kungen.

Kungen tillkännagav då att traditionen hade segrat över utmaningen från den moderna tiden och sa att det nu var klart att Mahlangu skulle bli hans elfte fru.

Samtidigt pågick en maktkamp mellan domstolen och den kungliga familjen.

Landets motsvarighet till justitiekansler och tillika medlem av kungafamiljen, Pesheya Dlamini, hotade tre domare i högsta domstolen: lägg ner fallet eller avgå, var hans budskap.

Domarna stod först emot och berättade om hotet för landets högste allmänne åklagare, Lincoln Ng'arua. Denne åtalade då justitiekanslern för uppvigling För två veckor sedan skulle Dlamini ha inställt sig i domstolen men han kom aldrig. Istället hävdar lokala tidningar att åklagaren Ng'arua hämtades upp av kungafamiljens hantlangare och kördes till ett hotell där han ställdes inför en grupp med regeringstjänstemän, bland andra Dlamini. Dessa sa till Ng'arua att han skämde ut Swaziland och att han borde avgå. Och förra veckan gick Ng'arua ut offentligt och sa att han avgår – om han får ett rejält avgångsvederlag från regeringen. Det är troligt att han kommer att få det och att kungahusen den här gången kommer att avgå som segrare.

Swazilands etablissemang har gjort en sak klar: de kommer att kämpa hårt för att bevara landets traditioner. Kung Mswatis far Sobhuza hade 152 fruar när han dog 1982.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *