Flykten från Elfenbenskusten fortsätter

Ouagadougou, 021122 (IPS) – Fler än 2000 burkinier har flytt från Elfenbenskusten den senaste veckan, enligt officiella uppgifter i Burkina Faso. Sedan en del av armén i Elfenbenskusten gjorde uppror den 19 september har totalt 30 000 burkinier återvänt hem.

De burkinier som nu lämnar Elfenbenskusten får hjälp med transporten från gränsen av regeringen. Bussar hämtar upp flyktingarna och forslar dem hem till de byar och städer de kommer ifrån. Flyktingarna tvingas resa genom Ghana eftersom Burkina Faso har stäng sin gräns mot Elfenbenskulsten på grund av inbördeskriget där.

– Vi försöker hjälpa alla som vill återvända hem, säger Mariam Lamizana, Burkina Fasos socialminister.

Många av de som återvänder till Burkina Faso har förlorat allt.

– När jag kom tillbaka till stan var mitt hus förstört, säger 24-årige Albert Konto som arbetade som kock i Elfenbenskustens ekonomiska huvudstad Abidjan och som bodde i ett av stadens fattiga områden. Hela hans bostadsområde brändes ner av de ivorianska myndigheterna som misstänkte att några av armémyterister gömde sig där.

– Tack gode gud för att vi är i Burkina Faso nu. Vi har fått mat och kläder av Caritas (en biståndorganisation) de senaste veckorna, säger Konto.

En annan hemvändare är bonden Eric Belembaogo. Den 50-årige sexbarnspappans hem är totalförstört precis som hans hopp om en framtid i Elfenbenskusten.

– Här i Burkina Faso är mina barn åtminstone säkra. I Elfenbenskusten vågade jag knappt gå och handla det sista för jag var rädd att inte komma hem levande, säger han.

Fler än 40 000 människor har blivit hemlösa i Elfenbenskusten sedan inbördeskriget blossade upp, enligt FN:s flyktingkommissariat. 11 kåkstäder, som framförallt beboddes av utlänningar, har förstörts.

– Våldet i Elfenbenskusten hotar freden i regionen. Det innebär ett avsteg från mänskliga rättigheter och demokrati, säger Halidou Ouedraogo, ordförande för den burkinska rörelsen för mänskliga rättigheter. Han kritiserar särskit hur de utländska medborgarna i Elfenbenskusten har behandlats sedan kriget bröt ut. De flesta som invandrat till landet kommer från Burkina Faso, Mali och Guinea.

– Utlänningar har förnedrats och utsatts för utpressning.

Främlingsfientligheten i Elfenbenskusten har ökat på grund av den politiska krisen, säger han.

Det bor omkring 2,2 miljoner burkinier i Elfenbenskusten. De flesta arbetar på kakao- eller kaffeplantage där. Elfenbenskusten är världens största kakaoproducent och en stor kaffeproducent. I landets finns också cirka 800 000 människor från Mali och 230 000 guineaner.

Brahima Ouedraogo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *