Bangladesh: Imamer talar om hiv i moskéerna

Dhaka, 021121 (IPS) – Imamen Maulana Athikur Rahman varnar för riskabelt sexuellt beteende under fredagsbönen i sin moské i Bangladeshs huvudstad Dhaka.

– Jag säger till min församling att inte ha sex med någon annat kvinna än deras fruar och att inte involvera sig i homosexuella aktiviteter. Och sen förklarar jag för dem hur hiv smittar, att utomäktenskapligt sex är en av de främsta smittvägarna för detta dödliga virus mot vilket det inte finns något bot och som leder till en säker död. Jag varnar dem också för de andra sätt som man kan få hiv på, säger Rahman Rahman har fått utbildning om hiv/aids på utbildningsakademin för imamer vid Bangladeshs islamska stiftelse, ITA, som drivs av regeringens departement för religion. Cirka 90 procent av landets 130 miljoner invånare är muslimer.

ITA organiserar kurser för imamer om hur man ska förebygga hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar sedan 1998. Hittills har omkring 20 000 imamer deltagit i utbildningen.

– Vi anser att utbildningen har gjort stor nytta, eftersom imamerna har stor respekt i samhället, säger Mohammad Abadulla, vice utbildningschef för ITA.

– De når ut till ungdomarna och gör dem medvetna om faran och de kan övertyga andra opinionsbildare. Många landsortsbor åker utomlands för att arbeta, de riskerar att utsätta sig för riskfullt beteende och imamerna kan varna dem för det.

Imamernas upplysning når främst män eftersom merparten av landets 200 000 moskéer bara är öppna för män.

Hiv-aktivister i landet tycker att imamernas insats är bra, men de anser att den har begränsningar. Imamerna pläderar mot promiskuitet och uppmanar till moraliskt beteende men de talar sällan on att kondomanvändning som ett sätt att ha säkert sex. Dessutom når informationen inte kvinnor.

– Jag pratar inte om kondomer, eftersom kondomer bara behövs när man håller på med utomäktenskapligt sex eller homosexuella aktiviteter. Vi kan inte förespråka användandet av kondomer ur ett religiöst perspektiv, säger Athikur Rahman.

Athikur Rahman brukar dock be sina församlingsmedlemmar att vidarebefordra informationen till sina kvinnliga familjemedlemmar.

– Jag visste inte mycket om aids innan, men sedan min man fått utbildning har han berättat för mig hur sjukdomen sprids och nu för jag informationen vidare till andra kvinnor, säger Taslima Akhter Swapna, som är gift med Rahman.

Doktor Smarajit Jana på den ickestatliga organisationen Cair säger att imamerna har möjlighet att påverka många men han tillägger att det är viktigt att de också tar upp kondomer som ett sätt att hindra smittspridningen.

– Verkligheten är sådan att människor har polygama beteenden och majoriteten av de som får hiv får det genom sex. Det går därför inte att förebygga hiv utan att förespråka säkert sex, säger Jana, som menar att för att utbildningen av imamer verkligen ska bli meningsfull så måste man gå ifrån argumentet att man genom att förespråka användandet av kondomer förespråkar ett omoraliskt sexuellt beteende.

M Abbas Uddin, som driver det bangladeshiska islamska forskningscentret för familjeplanering, anser att imamerna framställer hiv som “en sjukdom för syndare”.

– Jag förstår inte varför de religiösa ledarna inte kan förespråka kondomer som ett sätt att ha säkert sex. Om de har rätt kunskap, om de förstår den mänskliga naturen och dess begränsningar, så finns det inga religiösa hinder för dem att göra det, säger Abbas.

Qurratul Ain Tahmina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *