Krav på att skuldtyngda länder kompenseras

Prag, 021021 (IPS) – Utvecklingsländernas skulder ska inte bara avskrivas. De skuldtyngda länderna bör dessutom kompenseras. Det menade några av de aktivister som under helgen deltog vid ett möte i Prag om orsakerna till varför klyftan mellan världens rika och fattiga växer.

Mötet var organiserat av den tjeckiske presidenten Václav Havel. Förutom aktivister deltog även näringsliverepresentanter, politiker och forskare.

Den indiska journalisten och författaren Anuradha Mittal menar att globaliseringen har letts av företag som “privatiserat vinsterna och nationaliserat skulderna”. Enligt henne bör därför de länder som fallit offer för den nyliberala politiken inte bara få sina skulder avskrivna, utan dessutom kompenseras.

Andra deltagare kom med liknande krav.

– I era reformer ingår inte kompensation till de hundratals miljoner människor som skadats, sa den pakistanska kvinnorättsaktivisten och journalisten Najma Sadeque, och spände blicken i Eduardo Aninat, ställföreträdande chef vid Internationella valutafonden, IMF.

Syftet med mötet i Prag, som sammankallats av stiftelsen Forum 2000, var att skapa utrymme för dialog mellan människor med olika ståndpunkter. Aninat, som tidigare varit finansminister i Chile, erkände att IMF har sina brister, men menade att organisationen genomgått reformer.

Samtidigt kritiserade Aninat de icke-statliga organisationerna för att inte visa tillräckligt tålamod i kampen mot fattigdom och miljöskydd.

– Institutionerna är inte perfekta, men vi måste gå vidare med vår agenda (ekonomisk tillväxt) och inte bara komma med vackra tal, sa han. – Utan tillväxt kan vi göra många uttalanden, men vi kommer inte att uppnå målet att öka levnadsstandarden.

Den argentinske politikern Mario Cafiero påpekade att hans land fram till nyligen av IMF ansågs vara en “mönsterelev”. Men nu betraktas man istället som paria.

Samtidigt anklagade Cafiero de finansiella institutionerna för att under 1970- och 80-talen ha gynnat korruption genom att man beviljade lån till militärdiktaturer.

– Det är en smutsig utlandsskuld som ärvts av en militärdiktatur. Den användes inte till att finansiera investeringar och utveckling, utan för att öka kapitalflödet, sa Cafiero.

Den amerikanska ekonomen och FN-rådgivaren Mark Sakady menar att det är viktigt att de icke-statliga organisationerna arbetar passionerat, men att man bör undvika att spela offer. Istället bör de, enligt Sakady, delta i en dialog där alla deltagare bör lära sig att bli bättre lyssnare.

Enligt den amerikanske ekonomen Jeffrey Sachs beror inte globaliseringens brister i första hand på IMF och Världsbanken. Han menar att skulden egentligen faller tyngre på västvärldens regeringar, och i synnerhet USA:s. – Den nu inslagna vägen leder oss mot krig och massepidemier, sa han.

Den svenske ekonomen och vicechefen i Världsbanken, Mats Karlsson, sa sig vara trött på att om och om igen få höra att “ingenting händer”. Istället hyllade han utvecklingsländernas “nya ledare”, och sa att om någon av dessa bjudits in till konferensen hade delegaterna getts en annan bild – en bild som handlar om ekonomisk tillväxt och utveckling.

Alejandro Kirk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *