Venezuela: Politiska motsättningar leder till psykiska problem

Caracas, 021022 (IPS) – Depression, ilska, fobier, impotens och självmordstankar har drabbat allt fler venezuelaner till följd av de politiska problemen i landet.

Den politiska situationen har under en lång tid varit mycket spänd i landet, och på måndagen hölls en 12 timmar lång generalstrejk med syftet att avsätta landets president Hugo Chávez. Senast oppositionen genomförde en generalstrejk, i april, slutade den med en statskupp. Chávez störtades, men kom tillbaka efter bara två dagar.

Men landet är fortfarande delat mellan de som stödjer Chávez och de som tillhör oppositionen mot honom. Och den hårda polariseringen börjar nu märkas även på invånarnas mentala och fysiska hälsa.

– Vi ser mer av högt blodtryck, hjärtattacker, magproblem, hudbesvär och alla andra slags hälsoproblem. Det är en farlig blandning av depression med människor som är deprimerande, frustrerade och arga, säger psykiatrikern Roberto de Vries.

Och en del läkare tvingas nu rekommendera sina patienter att avstå från att följa den politiska utvecklingen.

– Jag hade problem med sömnlöshet redan tidigare, och jag gick upp sex kilo och började röka igen. Så när jag dessutom började få hjärtklappning så lyssnade jag på min läkares råd och började se mindre på tv. Och i bilen lyssnar jag bara på musik, inte på nyheterna, berättar 46-åriga Rebeca Prieto, som arbetar som tandläkare.

Precis som tusentals andra venezuelaner, följde Prieto nyheterna för att höra uttalandena från regeringen, oppositionen och militären i stort sett varje timme.

Hon stödjer oppositionen mot Chávez, är övertygad om att han måste bort, och har deltagit i två stora demonstrationer för att kräva hans avgång.

Men nu, säger hon, har hon bestämt sig för att ta det lugnare, i synnerhet med tanke på familjen, som liksom många andra familjer i landet är delad mellan anhängare och motståndare till Chávez och hans “bolivariska sociala revolution”.

Men det finns också andra anledningar till att de psykiska problemen ökar i Venezuela. Psykiatrikern Luis Uzcátegui påpekar att reallönerna har fallit sedan slutet av sjuttiotalet, och över hälften av den ekonomiskt aktiva befolkningen är hel- eller deltidsarbetslös. Det har en katastrofal effekt på den mentala hälsan, menar Uzcátegui.

– I slutänden får vi problem som alkoholism, suicidala tendenser och ett stort kollektivt missmod.

Anthony Chang, en ung kinesisk akupunkturutövare som flyttade till Caracas nyligen, säger att den behandling som han kan erbjuda inte längre räcker för många av hans patienter.

– Jag säger till många som inte kan sova, har ångest och ont i huvudet eller ryggen, att de ska sluta med demonstrationer, med Chávez och med Globovisión (en nyhetskanal som sänder dygnet runt).

Och psykiatrikern Manuel Ortega vid Caracas universitetssjukhus påpekade i en artikel i tidningen El Nacional att det är viktigt att hitta en balans för att hålla sig informerad samtidigt som man kan använda sin fritid till att göra andra saker.

“Att vara uppkopplad till verkligheten 24 timmar om dygnet är inte nyttigt”, menar Ortega, som också uppmanade landets befolkning att överbrygga de politiska motsättningarna.

“Vi måste försöka att tona ned våra hårdföra eller extrema positioner och lära oss att vara toleranta och respektera varandra”, säger Ortega.

Humberto Márquez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *