Global organisation mot korruption bildad

Ottawa, 021018 (IPS) – Närmare 200 politiker från olika delar av världen bildade nyligen vid ett möte i Kanada en organisation som ska bekämpa korruptionen bland världens regeringar.

Den globala organisationen planerar att utveckla olika metoder som ska kunna användas i kampen mot mutor och andra former av korruption.

– I vissa delar av världen hålls inte regeringarna ansvariga. De kan till och med komma undan med mord. Vi måste stärka de parlamentariska institutionerna, säger den kanadensiske politikern John Williams.

Williams var styrelseordförande vid bildandet av Gopac, Globala organisationen för parlamentariker mot korruption.

I samband med mötet hölls diskussioner om hur man ska lyckas stoppa den systematiska korruptionen i världen. Mer informella möten hölls också med representanter från Världsbanken och IMF.

Enligt Williams kommer den nybildade organisationen att ha sitt huvudkontor i Ottawa, samt ett flertal kontor i andra delar av världen.

– Korruptionen är ett problem som förstör ekonomin i många av världens länder. Vi måste bekämpa den gemensamt, säger Musikari Kombo, som sitter i Kenyas nationalförsamling.

Gopac kommer att bilda en styrelse och planerar att mötas igen inom två år.

– Korruptionen har varit en oerhört destruktiv kraft i alla olika delar världen. Där korruptionen frodas saknas välstånd, säger Williams.

Mark Bourrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *