Indien satsar på inhemsk kärnkraftteknik

New Delhi, 021015 (IPS) – Indien satsar på inhemska kärnreaktorer för att täcka en del av landets energibehov. Detta trots att det finns en oro över säkerheten på kärnkraftverken.

– En grupp bestående av ett hundratal av våra mest framstående forskare har fått två år på sig att skapa ett inhemskt projekt med avancerade tungvattenreaktorer, säger Anil Kakodkar, styrelseordförande för landets atomenergikommission AEC. Landets inhemska kärnkraftprogram har sina rötter i det USA-ledda teknikembargo som Indien utsattes för efter att ha testat en “fredlig” kärnladdning 1974. Det finns väldigt lite uran i Indien. Däremot har landet världens största reserver av grundämnet torium, som när det utsätts för neutroner kan omvandlas till uranium-233. Detta kan i sin tur användas i tungvattenreaktorer. Många länder – inklusive USA – har tidigare experimenterat med torium men övergett tekniken på grund av en billigare tillgång till uran. Indiens första tungvattenreaktor byggdes med hjälp av Kanada redan 1972. Kanadensarna lämnade dock projektet 1974, och sedan dess har tekniken skötts av inhemska tekniker. Och trots teknikembargot mot Indien har ett flertal länder hjälpt landet med teknik och utrustning. Till dessa hör Ryssland, och innan dess – Sovjetunionen. Ryssland har ingått ett avtal med Indien om att sälja två stora kärnkraftreaktorer med kapacitet att generera 2 000 megawatt elektricitet, som planeras att byggas i den sydliga delstaten Tamil Nadu. Även Frankrike har bidragit med berikat uran efter att USA stoppade sin leveranser under förevändningen att materialet användes i landets kärnvapenprogram. Just nu finns det 14 kärnkraftverk med vardera två reaktorer i Indien. Landets atomenergikommission har som målsättning att producera 20 000 megawatt elektricitet genom kärnkraftsenergi år 2020. I dagsläget produceras 2 700 megawatt årligen. I Sverige är idag 11 reaktorer i drift som tillsammans producerar 10 000 megawatt elektricitet per år. Enligt Kakodkar från atomenergikommissionen är just nu åtta nya reaktorer under uppbyggnad i Indien. Så många nya kärnkraftsreaktorer byggs inte i något annat land. När dessa reaktorer står färdiga kommer mängden energi från kärnkraft att ha mer än tredubblats i landet. Då kommer Indien också att ha nått den kritiska gräns där man hoppas kunna gå över till system baserade på torium. Enligt Kakodkar finns det ingen grund för att känna oro över landets kärnkraftsprogram. Detta trots att kontrollerna av kärnkraftverken inte sköts av den Internationella atomenergikommissionen IAEA, utan istället av en inhemsk organisation. Samtidigt är A Gopalakrishnan, som tidigare var ordförande för den inhemska inspektionsgruppen, en av de mest högljudda kritikerna av landets kärnkraftsprogram. Gopalakrishnan har sagt att landets kärnreaktorer utgör “en kommande katastrof”.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *