Indonesien: Suhartos ÖB ger ut välgörenhetsskiva

001031 (IPS) – Kanske vill han rädda sitt ansikte. Kanske har han skuldkänslor. Den tidigare militära överbefälhavaren i Indonesien, general Wiranto, har i alla fall spelat in en skiva med sentimentala kärlekssånger, och pengarna från försäljningen av skivan ska gå till landets hundratusentals flyktingar.

Wiranto fick under sin tid som överbefälhavare en stor del av skulden för förödelsen och blodspillan i samband med självständighetsomröstningen i Östtimor förra året.

De våldsamma proindonesiska miliserna, som fick stöd av militären, tvingade en tredjedel av Östtimors befolkning att fly. Många av de som flydde lever fortfarande i flyktingläger i det indonesiska Västtimor.

Wiranto tillsattes som överbefälhavare av Indonesiens förre diktator Suharto, men Indonesiens president Abdurrahman Wahid gav Wiranto sparken från sin ministerpost i februari.

Förra helgen hade han bjudit in ungefär 500 personer, bland dem många höga makthavare från Suhartos tid, till ett femstjärnigt hotell i Jakarta för att lansera sin nya skiva.

Albumet heter “Untukmu Indonesiaku”, vilket betyder “För dig, mitt Indonesien”.

– Jag känner mig kallad att hjälpa regeringen i frågan om flyktingarna i Aceh, Ambon och Atambua, sa Wiranto när han skulle förklara varför han hade spelat in skivan.

Wiranto sa att intäkterna från försäljningen av skivan skulle gå till flyktingar, genom Röda korset i Indonesien.

Wirantos namn fanns med bland de militärer som skulle undersökas för att inte ha hindrat blodsutgjutelse och förstörelse i Östtimor, men han finns inte med på listan över de misstänkta som riksåklagaren undersöker.

Men det är många som ser den indonesiska militären som en av de viktigaste faktorerna bakom flera av dagens flyktingkatastrofer.

Till exempel har militärens tio år långa kampanj för att kväsa separatistvåldet i Aceh lett till ett stort antal brott mot de mänskliga rättigheterna.

Wirantos album innehåller 17 gamla sentimentala sånger, som Wiranto själv valt ut.

De två mest kända låtarna på skivan – “Kau Selalu di Hatiku” (Du finns alltid i mitt hjärta) och “Indonesia Sungguh Indah Permai” (Hur vackert Indonesien är) – handlar om skönhet, lojalitet och kärlek – inklusive kärlek och lojalitet till nationen.

“Du finns alltid i mitt hjärta, djupt i min själ. Jag vacklar aldrig, jag tvivlar aldrig på din lojalitet mot mig”. Så lyder de första raderna i “Kau Selalu di Hatiku”.

“Indonesia Sungguh Indah Permai” (Hur vackert Indonesien är) är som en hymn till Indonesiens skönhet. “Indonesien är i sanning vackert, din skönhet fascinerar mitt hjärta. Jag älskar dig verkligen, mitt hemland Indonesien”, sjunger Wiranto, med sin djupa baryton-röst.

Under den fyra timmar långa lanseringen förnekade Wiranto alla antydanden om att skivsläppet skulle vara politiskt motiverat. Men han sa att han hade beslutat att ge sig in på projektet av oro över landets enighet, som enligt honom är på väg att urholkas.

Wiranto sa också att han hade gjort skivan för att han ville ta vara på sin tid som pensionär.

– Det är positivt, och bättre än att göra något meningslöst.

(001031)

.

Kanis Dursin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *