Indien: Narmadaaktivisternas sista kamp

001030 (IPS) – En vecka efter det att Indiens högsta domstol godkände dammprojektet i Narmada-floden, har de aktivister som kämpar mot dammbygget inlett vad som kan bli deras sista strid.

Rörelsen mot Narmada-projektet är Indiens mest välkända folkrörelse, och en av dess förgrundsfigurer, Medha Patkar, har fått det svenska Right Livelihood-priset, som brukar kallas det alternativa nobelpriset.

Patkar avslutade på söndagen en fem dagar lång hungerstrejk i staden Bhopal. För nio år sedan var hon nära att dö vid en liknande hungerstrejk, som varade i 22 dagar.

Parallellt med hungerstrejken har man hållit ett antal demonstrationer mot domstolens beslut. Demonstrationerna har ägt rum över hela landet, men även i Nordamerika, Europa och Sydafrika.

Sardar Sardovar-dammen är den första av 30 stora och hundratals medelstora och små dammar som planeras i floden Narmada, som flyter västerut genom centrala Indien, och har sitt utlopp i Arabiska havet.

Landets högsta domstol beordrade i förra veckan att dammbygget ska återupptas efter ett fem år långt uppehåll.

Anti-dammrörelsen NBA anmälde projektet till högsta domstolen för sex år sedan, men i och med förra veckans dom avfärdade domstolen NBA:s invändningar.

NBA bildades i mitten av 1980-talet för att kämpa mot dammprojektet, men rörelsen har sedan dess breddats. NBA:s kritik riktar sig i dag mot alla de utvecklingsprojekt som rörelsen menar är destruktiva – projekt som innebär sociala och ekonomiska kostnader som överväger de fördelar som man hävdar att de ska leda till.

På tisdagen deltog mer än 3 000 bönder i demonstrationer i Narmada- dalen. De säger att de inte kommer att flytta för att göra plats för projektet. Även i de sydindiska storstäderna Bangalore och Chennai har man de senaste dagarna genomfört protestmarscher mot dammbygget.

(001030)

.

Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *