Argentina: Fångvaktare ledde stöldliga

000420 (IPS) – Ett nätverk av kriminella fångvaktare har avslöjats i Argentina. Fångvakarna anklagas för att ha släppt ut fångar på permission för att begå brott, och sedan tagit en del av bytet. På måndagen avgick Alfredo Ayala, chefen för fängelsemyndigheten i Argentina.

Domaren Alberto Baños, som utreder fallet, fick i tisdags höra av en fånge att han hade fått permission för att mörda domaren och hans sekreterare.

Alfredo Ayala, som är chef för landets 33 fängelser, förnekade att han visste något om vakternas verksamhet. Men en lokal dagstidning rapporterade på söndagen att landets underrättelsetjänst har spelat in telefonsamtal där fångar säger till sina familjer att Ayala har gett dem olagliga uppdrag i utbyte mot permissioner.

Opinionsmätningar visar att den argentinska befolkningen ser brott och osäkerhet som sitt näst värsta problem, efter arbetslösheten.

Många menar att den ökade brottsligheten beror på arbetslöshet och fattigdom, som just nu drabbar en tredjedel av landets befolkning.

Polisen klagar ofta på att deras händer är bakbundna av slappa lagar som låter fångarna gå fria efter symboliska straff. Därför är de brottströtta argentinarna synnerligen upprörda över nyheterna om att fångar släpptes fria om de gav en del av sitt stöldgods till fångvaktarna.

Utredningen började efter ett vanligt brott: ett rånförsök mot en restaurang som slutade med att en polisman sköts ihjäl.

Domare Baños, som började utreda fallet 1998, fick en videokasett som var inspelad av en övervakningskamera på biltvätten intill restaurangen.

På videoinspelningen syns rånarnas ansikten, och domaren kunde konstatera att de tre männen var dömda brottslingar, som borde ha befunnit sig i sina fängelseceller när brottet begicks.

När han fick veta att de tre hade återvänt till fängelset efter rånförsöket, beordrade Baños en andra utredning för att få veta om fångarna hade fått lämna fängelset utan domstolarnas tillåtelse.

Utredningen visade att en av fångarna hade begått en rad brott under tiden han avtjänade sitt straff. Fången erkände, och skrev ett brev till Baños där han berättade att han hade delat bytet från brotten med fyra fångvaktare.

Fången bestämde sig för att samarbeta med domaren efter att en annan fånge som kände till affären skjutits ihjäl i vad som kallades ett rymningsförsök, då fängelsemyndighetens personal förde honom till domstolen.

En annan fånge som misstänktes för det misslyckade restaurangrånet hittades hängd i sin cell. Enligt utredningen mördades han av andra fångar som agerade för fångvaktarnas räkning.

Under utredningen samlade Baños på sig vittnesmål från andra fångar som hade fått lämna fängelset för att utföra brottsliga uppdrag. I ett fall greps en fångvaktare då han begick brott tillsammans med en grupp fångar.

I förra veckan erkände en fånge för Baños att fängelsemyndigheten hade släppt ut honom ur fängelset med en order om att mörda domaren och hans sekreterare. Som bevis för sitt uppdrag kunde fången berätta detaljerat om Baños rörelser och om hans familjs och hans sekreterares dagliga rutiner.

Skandalen har fått justitiedepartementet att beordra en upprensning i de högsta skikten inom fängelsemyndigheten. Men medan departementet höll på att bestämma sig hur högt upp i hierarkin de skulle gå, lämnade Ayala, myndighetens chef, in sin avskedsansökan.

Enligt utredningen var hela affären baserad i Caseros-fängelset, i Argentinas huvudstad Buenos Aires. I september beordrade den nuvarande fängelsechefen där, Juan Cid, att 41 fångvaktare skulle förflyttas innan han kunde tillträda som ny chef. Justitiedepartementet planerar nu att utreda vad som låg bakom det kravet.

(00418)

.

Marcela Valente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *